Poruba odstraní další nepojízdná vozidla z ulic

Poruba odstraní další nepojízdná vozidla z ulic
Další kolo odtahů nepojízdných aut z porubských ulic se uskuteční druhý srpnový den.

Zmizí dalších devět vozidel s dlouhodobě propadlou technickou kontrolou.

Jedná se o neustálý proces zahrnující kontrolu a evidenci, přesto se daří porubské ulice postupně čistit od nepojízdných vozidel, které hyzdí veřejný prostor a zabírají cenná parkovací místa.

„V Porubě evidujeme v současné době devětatřicet dlouhodobě stojících technicky nezpůsobilých automobilů, které mají minimálně šest měsíců propadlou technickou kontrolu. Devět z nich budeme odtahovat začátkem srpna,“ uvedl místostarosta Richard Hanáčik.

A co těch zbývajících třicet vozidel?

„Ne vždy jsme nuceni sáhnout k odtahu. Někdy stačí samotné oznámení a majitelé své problémy vyřeší sami. Často se stane, že si auto odvezou, případně si nechají udělat STK. Vozy, které odtahujeme, jsou ty, které jejich majitelé neřeší,“ poznamenal místostarosta.

To, že řidiči své vozy po oznámení ze strany radnice odvezou či jinak řeší, má i finanční důvod.

„Když auto odtáhneme, tak je to něco stojí. Minimálně zaplatí za odtah a za pokuty. Tím, že auto není způsobilé k provozu na pozemních komunikacích, se dopouštějí přestupku, za což mohou dostat pokuty v řádech tisíců korun,” řekl vedoucí odboru dopravy Roman Karkoška.

Odtažená auta končí na záchytném parkovišti. Pokaždé se čeká tři měsíce, jestli se majitel ozve a bude chtít situaci řešit. Pokud ne, mohou jít auta do dražby. Naposledy se čtyři vozidla prodala za pět a půl tisíce korun.

„Dražba je nutnou podmínkou, jak se aut zbavit. Byli jsme jednou z prvních obcí, která do dražby šla. A to v době, kdy z toho většina radnic měla strach. Dražit samozřejmě budeme i vozy, které odtáhneme a které máme na odstavném parkovišti,“ sdělil místostarosta Richard Hanáčik.

Poruba má nepojízdná auta na svém území zmapovaná. Zaměstnanci radnice a strážníci městské policie stále do kola obcházejí ulice a aktivně je vyhledávají. Spoustu z nich nahlásí i samotní lidé.

„Rádi bychom je poprosili, aby k tomu využívali aplikaci města www.cistaova.cz. Tak se k nám podnět dostane rychle a oznamovatel uvidí, jak se řeší,“ dodal vedoucí odboru dopravy Roman Karkoška.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!