Porodnost v kraji klesla, porodnice FN Plzeň s novinkami ale rodičky láká

Porodnost v kraji klesla, porodnice FN Plzeň s novinkami ale rodičky láká
Gynekologicko-porodnická klinika FN Plzeň v roce 2023 zažila několik významných okamžiků. Začátkem roku zahájila provoz Centra individuální péče a respektujícího porodu, na jaře významně investovala do rekonstrukcí porodních pokojů.

Zpestřila také nabídku stravy pro budoucí a novopečené maminky a začala pořádat individuální setkání v rámci konzultační poradny s porodními asistentkami.

„Porodnost v Plzeňském kraji oproti roku 2022 klesla o 485 porodů, to je zhruba o 11 %. Celkem se v roce 2023 uskutečnilo v kraji 4 618 porodů,“ řekl přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky FN Plzeň doc. MUDr. Jiří Presl, Ph.D. „Pokles porodnosti na naší klinice je kolem 9 % a je v souladu s úbytkem porodnosti v celostátním měřítku i v jiných perinatologických centrech. V rámci kraje jsme na tom v rámci očekávaného poklesu dokonce o necelá dvě procenta lépe, než je průměrná hodnota kraje. V naší porodnici loni proběhlo 2 801 porodů, při nichž přišlo na svět 2 846 dětí.“

Maminky, které se loni rozhodly právě pro porodnici FN Plzeň, mohly nově využít služeb Centra individuální péče a respektujícího porodu. To v praxi znamená, že se o rodící ženu stará pouze zkušená porodní asistentka, poskytuje jí individuální péči, pracuje samostatně a přebírá veškerou zodpovědnost. Lékař je zavolán pouze v případě neočekávaných komplikací. Tento způsob porodu mohl během loňska proběhnout u 340 rodiček s nízkým rizikem a fyziologickým průběhem porodu, aniž by došlo k jakýmkoli komplikacím.

„Budoucím maminkám nabízíme mnoho podpůrných metod, například prostornou vanu s teplou vodou a éterickými oleji, sprchu s balonem, jemné masáže s květovými esencemi, aroma difuzér, bylinnou napářku, relaxační hudbu nebo nově porodní gauč, který mohou maminky při porodu využít při několika vertikálních polohách jako je dřep, klek, nebo stoj s oporou, a navíc zaručuje pohodlí a intimní atmosféru pro rodičku i její doprovod,“ vyjmenoval přednosta docent Presl.

Koncem jara prošly dva porodní pokoje velkou rekonstrukcí – získaly novou designovou podobu a tvoří tak spolu s dalším vybavením krásné a útulné prostředí pro ještě lepší zážitek z porodu.

Budoucí maminky, které se teprve rozhodují, které klinice dají ve svůj důležitý den důvěru, mají možnost zjistit vše potřebné hned několika způsoby.

„Pořádáme předporodní kurzy, a to buď jednorázový nebo delší o pěti lekcích, a od konce loňského roku nově také konzultační poradnu, kam mohou přijít oba budoucí rodiče spolu a porodní asistentky se zeptat na vše, co je zajímá. Pokud chce někdo vidět, jak to u nás vypadá, může si na webových stránkách najít virtuální prohlídku, která uživatele provede celou klinikou, včetně Neonatologického oddělení,“ upřesnil docent Jiří Presl.

Loňský rok se nemocnice také rozhodla sestavit speciální sedmitýdenní jídelníček pro kojící matky, který zajišťuje novopečené mamince i miminku veškeré potřebné živiny jako je vápník, kyselinu listovou, železo, zinek, jod nebo vitamín D a B12. Navíc mají maminky na oddělení k dispozici zdarma jogurty ve chladicí vitríně, které sponzoruje nadační fond MEG Charity.

„Gynekologicko-porodnická klinika zvládá i ty nejobtížnější případy, koncentruje veškeré závažné stavy v průběhu těhotenství, porodu či šestinedělí, které mohou ohrozit život nejen plodu, ale i matky. Věřím, že si kliniku rodičky vybírají především z důvodu vysoké odbornosti personálu a špičkové péče, která je úzce propojena i s Neonatologickým oddělením. Ani já jsem loni s manželkou neváhal a s plnou důvěrou tento důležitý okamžik svěřil do rukou odborníkům porodnice FN Plzeň, stejně jako například hráči FC Viktoria Plzeň, kteří už zde přivedli na svět několik svých potomků,“ dodal s úsměvem ředitel FN Plzeň MUDr. Václav Šimánek, Ph.D.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!