Poliklinika Agel v Plzni vyšetří v rámci Movemberu muže

Poliklinika Agel v Plzni vyšetří v rámci Movemberu muže
Laboratoře a odběrová místa společnosti AGEL a.s. se opět zapojí do vyšetřování prostatického specifického antigenu (PSA) v rámci celosvětové kampaně Movember.

Laboratoře a odběrová místa společnosti AGEL a.s., předního českého poskytovatele zdravotních služeb včetně laboratorní medicíny, se letos v listopadu opět rozhodly připojit k celosvětové kampani Movember, která má za cíl bojovat proti rakovině prostaty. V období od 1. 11. do 30. 11. 2022 bude síť laboratoří AGELLAB nabízet zdarma, pro všechny plnoleté muže, preventivní vyšetření PSA – prostatický specifický antigen.

Včasné odhalení této závažné nemoci je stěžejní pro úspěšnou léčbu pacienta. Vzhledem k tomu, že rakovina prostaty je nemocí, která dlouhou dobu může probíhat v těle pacienta zcela bezpříznakově, je preventivní vyšetření jednou z možností, jak onemocnění odhalit včas. Z tohoto důvodu síť laboratoří AGELLAB motivuje muže k preventivní prohlídce a nabízí vyšetření PSA z krve zdarma.

„Vyšetření zdarma umožnila společnost Beckman Coulter Česká republika s.r.o. a společnost Perfect Distribution a.s.“, konstatuje RNDr. Tomáš Gucký, Ph.D., předseda představenstva společnosti Laboratoře AGEL a.s.

Nabídka preventivního vyšetření PSA je běžnou součástí portfolia vyšetření, které síť laboratoří AGELLAB nabízí. „Síť laboratoří AGELLAB se k této preventivní akci Movember připojuje již potřetí. V roce 2019 navštívilo naše odběrová místa 1 900 mužů, v minulém covidovém roce to bylo téměř 1 200 zájemců. U 5 % pacientů byla naměřena riziková hodnota prostatického specifického antigenu a těmto  pacientům bylo doporučenonavštívit  urologa“, konstatuje Mgr. Ivana Kubalová, vedoucí laboratoře klinické biochemie společnosti Laboratoře AGEL a.s.

Preventivní vyšetření tedy dokáže odhalit riziko rakoviny prostaty i u zdánlivě zcela zdravých mužů. „Po 50 roku života by si měl každý muž jednou ročně nechat stanovit hodnotu PSA. Pokud se u pacientů v rodinné anamnéze vyskytuje karcinom prostaty, měli by u lékaře o toto stanovení požádat ještě dříve“, doplňuje Mgr. Adam Fojtík, zástupce vedoucího laboratoře klinické biochemie společnosti Laboratoře AGEL.

Vyšetření lze absolvovat kdykoliv během otevírací doby odběrových místností, a to bez žádanky od svého lékaře. Na odběr není nutné se předem objednávat a výsledek pacient obdrží do 2 pracovních dnů od odběru.

Preventivní vyšetření prostaty nabízí síť laboratoří AGELLAB i na Poliklinice AGEL Plzeň, což je bývalá Železniční poliklinika. 

Více informací o akci a kontakty na vybraná odběrová místa jsou k dispozici na webu www.agellab.cz.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!