Poklice na kola: estetická i bezpečnostní součást vašeho vozu

Poklice na kola: estetická i bezpečnostní součást vašeho vozu
V dnešní době jen velmi málo vozů jezdí bez poklic na kola. Spousta řidičů už si totiž uvědomuje, že se nejedná jen o estetický prvek vašeho vozu, ale také o prvek, který má určité funkce.

A stojí za to používat, protože mohou zabránit mnohých problémům. Při výběru se ale zaměřte na kvalitní přípravky, aby se nemohlo stát, že se poklice při jízdě uvolní nebo při drobném nárazu prasknout.

Ochrana disků

Poklice na kola plní v první řadě jednu velmi důležitou funkci: chrání disky vašich kol před poškozeními nebo znečištěními. Aby byla jejich ochranná funkce splněna, je zapotřebí koupit si celoplošnou variantu poklic. Když zničíte poklice, které jsou za několik stovek korun, není to tak hrozné, jako když dojde k poškození litých kol. V některých případech je poškození disků natolik velké, že je třeba jejich výměna.

Estetická funkce

Poklice na kola jsou ale také jednou z nejvíce viditelných součástí vozu. Stačí málo a váš vůz může vypadat úplně jinak. Můžete mu dodat modernější vzhled a rozhodně se nemusíte omezovat pouze na jednobarevné disky. Výměna disků není složitá, takže si můžete vybrat, zda pro tuto sezónu zvolíte sportovní, retro nebo třeba elegantní styl.

Jak je vybrat?

Zatímco při výběru autokoberců vám stačí vyhledat si koberce Golf, Octavia či Passat, u disků to tak jednoduché být nemusí. To, co při výběru potřebujete znát, je zejména velikost vašich kol. Ta se udává v palcích, nejčastěji za písmenem R. Najdete-li tedy poklice s označením R14, jsou to poklice na čtrnáctipalcová kola. Pokud jste již zapomněli, kolik palců mají kola vašeho vozu, můžete si to snadno zjistit. A to z technického průkazu vozu.

Péče o poklice

Aby vám poklice mohly sloužit co nejdéle, je důležité se o ně pravidelně starat. Obvykle to spočívá v jejich pravidelném čištění – pokud vidíte nánosy bláta či jiné nečistoty, umyjte je ihned. Jinak postačí klidně jen jednou za čas, společně s mytím vašeho vozu. Jejich výhodou je, že je možné je sundat, což čištění usnadňuje.

Zdroj obrázku: Oleksandr But / Shutterstock.com

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!