Počet přenocování v Plzni se meziročně zvýšil téměř o 20 %

Počet přenocování v Plzni se meziročně zvýšil téměř o 20 %
Trend zvyšující se návštěvnosti v plzeňských hromadných ubytovacích zařízeních potvrdily výsledky za poslední čtvrtletí 2014, které doplnily celkovou statistiku za uplynulý rok.

Z předběžných dat Českého statistického úřadu vyplývá, že meziročně vzrostl počet hostů téměř o 10 %, počet přenocování dokonce o 17 %. Co se týče skladby zahraničních návštěvníků, markantní je především pokles u Rusů, zajímavou příležitostí může být téměř 25% nárůst klientely z Rakouska.

Podle Českého statistického úřadu do plzeňských hromadných ubytovacích zařízení v roce 2014 přijelo celkem 224 tisíc hostů. „Je to téměř o 10 % více, než tomu bylo vloni, což příznivě ovlivnila především zvýšená návštěvnost ze zahraničí. Jenom v posledním čtvrtletí uplynulého roku strávilo v Plzni přes 30 tisíc zahraničních hostů na 56 tisíc nocí. Ovšem pozadu nezůstávají ani tuzemští návštěvníci a je příjemné vidět, že domácí turisté opět našli cestu a chuť poznávat krásy západočeské metropole,“ uvádí Zdeněk Lejsek z oddělení statistiky cestovního ruchu Českého statistického úřadu.

Jedná se o velice příznivý vývoj především v souvislosti s tím, že počet hostů vloni v celém Česku vzrostl o 1,5 %, počet přenocování se meziročně dokonce snížil o 0,4 %. Pozitivní výsledek plzeňské návštěvnosti podtrhuje i další faktor, neboť se mírně prodloužila také délka pobytu. Zatímco v roce 2013 průměrně návštěvníci v Plzni strávili 1,8 noci, v roce 2014 se již pobyt prodloužil na téměř dvě přenocování (1,93).
„V souvislosti s programem Evropského hlavního města kultury očekáváme, že počet návštěvníků poroste také v roce 2015. Odhadujeme zvýšení počtu přenocování zhruba o 30 % v porovnání s běžným rokem, tedy rokem 2013. Nárůst návštěvníků v roce 2014 již totiž souvisí se zvýšeným marketingovým úsilím a přípravami na rok 2015,“ vysvětluje Zuzana Koubíková ředitelka organizace Plzeň – TURISMUS.

Stabilně největší počet návštěvníků do Plzně přijíždí z Německa, a i těch se v roce 2014 v místních hotelích a penzionech ubytovalo meziročně o 23 % více. Celkem zde jednu či více nocí strávilo téměř 50 tisíc Němců, kteří tvořili 37% podíl všech zahraničních návštěvníků. Ze statistik je možné vypozorovat značný, téměř pětinový meziroční pokles u hostů z Ruska a Ukrajiny. Tento trend je způsoben především složitou politickou situací, propadem ruské měny a probíhajícím konfliktem na Ukrajině.

 „Pozitivní je nárůst hostů z Rakouska, jejichž počet se meziročně zvýšil o 25 %. Je to segment, který chceme do budoucna posílit také s ohledem na tvorbu Adolfa Loose, který pro Vídeň vytvořil několik zajímavých staveb a v Rakousku je tudíž velice známý. Věříme, že plzeňské Loosovy interiéry a prosíťování s rakouskými partnery tento trend podpoří a přitáhnou více Rakušanů než dosavadní turistická nabídka města,“ říká Zuzana Koubíková.
Na třetím místě v počtu zahraničních hostů se umístila Jižní Korea. V tomto případě se jedná z velké části o korporátní klientelu ze společnosti Doosan. Zajímavý je také nárůst klientů ze Švýcarska a Francie, který pravděpodobně úzce souvisí se skladbou programu projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015, včetně podzimní zastávky francouzského kolotoče Le Manege Carré Sénart na náměstí Republiky.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!