Plzeň začala očkovat také lidi na ubytovnách

Plzeň začala očkovat také lidi na ubytovnách
Ve čtvrtek 5. srpna začalo město Plzeň nabízet očkování proti nemoci covid-19 obyvatelům na ubytovnách, navazuje tak na očkování lidí bez domova z konce července.

Vakcína byla aplikována 33 klientům ze čtyř menších ubytoven v Plzni, lidé o ni sami projevili zájem prostřednictvím sociálních pracovníků. Při organizaci očkování na ubytovnách spolupracuje několik subjektů působících ve městě Plzni. Patří mezi ně magistrátní oddělení sociální práce a dostupného bydlení, odbor sociálních služeb, EUC klinika a neziskové organizace Ponton, z. s. a Člověk v tísni, o. p. s. Cílem projektu je zamezit šíření onemocnění covid-19 ve společnosti, ochránit před ním zranitelnou skupinu osob žijících na území města a nabídnout očkování lidem, kteří by sami nebyli schopni se k očkování registrovat.

„I přes určitou míru proočkovanosti existuje v Plzni velká skupina obyvatel, kteří na očkování nejdou nebo o něm nevědí. Proto město Plzeň ve spolupráci s EUC klinikou nabízí těmto lidem očkování přímo v terénu díky zdravotníkům z mobilního týmu,“ řekl primátor města Plzně Martin Baxa. Upozornil, že město samo vyhodnotilo záměr očkovat osoby bez domova a na ubytovnách jako prospěšný pro ochranu veřejného zdraví všech Plzeňanů a v případě zájmu bude v tomto programu pokračovat.

„O podání vakcíny projevili zájem sami klienti ubytoven prostřednictvím kontaktu se sociálními pracovníky nevládních neziskových organizací působících na území města Plzně. Zdravotníci ve čtvrtek aplikovali vakcíny 33 zájemcům ze čtyř menších ubytoven, o vakcínu tedy projevilo zájem 35 % ubytovaných osob. Jednalo se zejména o lidi, kteří by sami ani s asistencí sociálních pracovníků do očkovacích center nedošli. Podle zájmu jsme připraveni zajistit další podávání vakcín. Přítomnost očkovacího mobilního týmu přímo v terénu pomáhá také v osvětě mezi lidmi žijícími na ubytovnách. Očkování proti koronaviru probíhá jednodávkovou vakcínou vzhledem k obtížnější časové koordinaci očkovaných pro podání druhé dávky. Chceme lidem nabídnout pomoc a ochránit je, nikoli celý proces komplikovat,“ uvedl radní pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem David Šlouf, který má na starost řešení problematiky osob bez domova na území města Plzně a stojí za projektem plošného očkování lidí bez domova a osob na ubytovnách.

Podle ředitele organizace Ponton Jakuba Václavů jsou ubytovny místem s vysokým rizikem komunitního přenosu nemoci, neboť je těžké vymezit prostory pro případnou karanténu. „Řada lidí žijících na ubytovnách už je proti koronaviru naočkovaná přes oficiální systém, i přesto ale zdravotníci včera aplikovali 33 vakcín těm nejohroženějším, kteří do očkovacích center z různých důvodů nepůjdou. Už nyní evidujeme další zájem o očkování mezi rodinami s dětmi žijícími na ubytovnách,“ doplnil Jakub Václavů.

„Významným partnerem v boji proti koronaviru je pro nás EUC klinika a její vedení. I díky této spolupráci v rovině očkování ohrožených skupin proti covidu-19 se podařilo významně ochránit zaměstnance a zejména klienty plzeňských sociálních pobytových služeb a koronavirové nákaze úspěšně čelit,“ řekl radní David Šlouf.

Město Plzeň začalo s očkováním ohrožených skupin obyvatel v terénu během uplynulého týdne a podle zájmu v tom bude pokračovat. Sociální pracovníci města, městských obvodů, ale i poskytovatelů sociálních služeb stále informují osoby bez domova o možnostech očkování, pomáhají jim s registrací do oficiálního systému či doprovází přímo do očkovacího zařízení.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!