Plzeň vybudovala v domě U Radbuzy osm bytů pro sociální bydlení

Plzeň vybudovala v domě U Radbuzy osm bytů pro sociální bydlení
Město Plzeň upravilo svůj objekt na adrese U Radbuzy 8 v Doudlevcích, jenž dříve sloužil jako kanceláře a laboratoře Zdravotního ústavu se sídlem v Plzni, na osm malometrážních bytů pro sociální bydlení.

Celkové náklady na rekonstrukci jsou vyčísleny na 12,9 milionu korun, přičemž částka 9,19 milionu korun byla čerpána z Integrovaného regionálního operačního programu. Rekonstrukci objektu město dokončilo na konci září 2020. Do třech měsíců od kolaudace byly všechny byty obsazeny.

„Rekonstrukcí objektu U Radbuzy jsme získali do městského bytového fondu osm malometrážních bytových jednotek, které poskytneme občanům, jenž nemohou ubytování z různých důvodů za tržních podmínek získat. Skupiny těchto občanů stanovuje Koncepce sociálního a dostupného bydlení,“ uvedl David Šlouf, radní pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem.

Objekt U Radbuzy 8 má tři nadzemní podlaží a jedno podzemní, architektonicky zajímavě členěnou fasádu a dvorek o velikosti více než sto metrů čtverečních. „V rámci přestavby jsme vybudovali obytné podkroví, kde vznikly dva byty o dispozicích 1+kk o velikostech cca 40 metrů čtverečních. Ve stávajících podlažích vznikly vždy dva byty o dispozici 1+1 a místnost, která bude sloužit pro oba byty jako prádelna – sušárna. Každý byt má na patře v prádelně svou vlastní přípojku na pračku. V prvním podzemním podlaží vznikly technické místnosti,“ popsal nové byty radní David Šlouf.

V rámci rekonstrukce byly provedeny sanace zdiva v prvním podzemním a v prvním nadzemním podlaží, dále stavebně – konstrukční zajištění stropů, které byly napadeny dřevomorkou, stejně tak byly vyměněny konstrukční prvky krovu, které byly rovněž napadeny. Město vybudovalo nové rozvody vody a kanalizace, upravilo elektroinstalace a vytápění budovy. Vyměnily se veškerá okna a dveře, střecha, osadily se nová střešní okna. Byty jsou vybaveny kuchyňskými linkami. Došlo také k opravě fasády domu, kdy byly zachovány výtvarné prvky fasády na severní straně objektu. Ve vnitrobloku byly provedeny mírné úpravy terénu, úpravou prošla zeleň a zděný plot.

„Byty v ulici U Radbuzy jsou určeny osobám, které se nachází v bytové nouzi a potřebují komplexní podporu sociálního pracovníka a zároveň splňují podmínku příjmu, kdy průměrný čistý měsíční příjem v období 12 kalendářních měsíců před uzavřením nájemní smlouvy nepřesáhl 0,6 násobek průměrné měsíční mzdy v případě jednotlivce. Nájemné v těchto bytech je v maximální povolené výši, a to 64,70 Kč/m2. Nájemní smlouva je uzavírána na dobu jednoho roku, a to v souladu s dotačními podmínkami,“ popsal systém nájmu bytů Zdeněk Švarc, vedoucí Odboru bytového Magistrátu města Plzně.

Stavební práce probíhaly od února do září loňského roku.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!