Plzeň poskytne sociální byty pěti žadatelům a zajistí sociálního pracovníka

Plzeň poskytne sociální byty pěti žadatelům a zajistí sociálního pracovníka
Rada města Plzně schválila pěti žadatelům poskytnutí čtyř bytů do nájmu, a to v rámci projektu Pilotní testování koncepce sociálního bydlení v Plzni.

Jedná se o takzvané sociální byty, z nichž není generován zisk, ale město jejich pronájmem pomáhá řešit situaci ohroženým skupinám obyvatel. Mezi ně patří senioři, zdravotně postižení, ženy samoživitelky a další, tedy skupiny, jež nedosáhnou na bydlení, které nabízí komerční trh.

„Poskytneme takto dva upravitelné byty v domě s pečovatelskou službou v ulici U Jam, kde jsme v nástavbě nedávno vybudovali 11 nových bytových jednotek, a to dvěma zdravotně znevýhodněným mužům. Dále to bude byt v Plachého ulici, do nájmu ho dostane muž, jenž aktuálně bydlí v azylovém domě. Poslední ze schválených bytů, a to na Klatovské třídě, získají do nájmu manželé senioři, kteří se starají o sedmnáctiletou vnučku,“ uvedl radní pro oblast správy městských nemovitostí David Šlouf. Ve všech případech bude s novými nájemci sociálních bytů spolupracovat sociální pracovník.

„Na projekt nazvaný Pilotní testování koncepce sociálního bydlení v Plzni jsme získali 11,8 milionu korun z Evropské unie a 1,39 milionu korun z národních veřejných zdrojů,“ přiblížila Eva Herinková, náměstkyně pro oblast školství a sociálních věcí. Projekt radnice spustila letos 1. března a zaměřuje se na lidi ohrožené ztrátou bydlení. Cílem bude zajistit takovým osobám žijícím v Plzni dostupné nesegregované bydlení, stejně tak zajistit bydlení těm, kteří za něj platí nepřiměřeně vysoké částky. Kromě vytvoření funkčního systému sociálního bydlení město také odzkouší novou metodiku sociální práce s klienty a zaměří se i na prevenci ztráty bydlení. Mezi zvláště ohrožené osoby, které nejsou schopny si zajistit adekvátní bydlení na volném trhu a kterým bude v rámci projektu věnována maximální pozornost, patří senioři, zdravotně postižení, mládež odcházející z dětských domovů, ovdovělí s dětmi nebo samoživitelky, tedy osoby přímo ohrožené ztrátou bydlení. Toto jsou klienti primárního zájmu města Plzně.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!