Plzeň nabídne na sádkách velikonoční ryby. Chce oživit tradici

Plzeň nabídne na sádkách velikonoční ryby. Chce oživit tradici
Plzeň nabídne na městských sádkách kapra, amura i štiku. Chce oživit tradici velikonoční ryby na českém stole.

Město Plzeň chce obnovit tradici velikonoční ryby na českém stole, která pochází již ze středověku. Proto nabídne prodej ryb na sádkách, a to na Škaredou středu (13. dubna) a Zelený čtvrtek (14. dubna) od 10 do 17 hodin. Po dobu prodeje je umožněn příjezd k areálu městských sádek u rybníka Košináře nejen na kole, ale také autem.

Kádě s rybami na prodej vídáme v našich ulicích obvykle jen před Vánoci. Tradice velikonoční ryby jako postního jídla o Velikonocích už ale pomalu vymizela. „Pro svoji vánoční rybu si na městské sádky dojde každý rok několik set lidí. Ryba na velikonočním stole má ale zřejmě ještě delší tradici než ta na stole vánočním. Tuto tradici bychom chtěli oživit,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule a dodal: „Prodej ryb byl vždy atrakcí hlavně pro děti a my bychom tuto velikonoční tradici, která u nás v 70. letech minulého století zanikla, chtěli postupně oživit.“

„V kádích na městských sádkách u rybníka Košináře budou na zájemce čekat kapři, líni, amuři a pro ty, kteří přijdou včas, i několik štik a sumců. Velikonoční prázdniny tak lze spojit třeba s procházkou po zážitkovém okruhu Spejbla a Hurvínka a zakončit ji koupí čerstvé ryby,“ řekl vedoucí oddělení vodního hospodářství a rybářství Správy veřejného statku Martin Gregar. Cena ryb začíná na 110 korunách za kilogram kapra či amura, cena za lína, sumce či za štiku je ale vyšší, přičemž na místě si mohou zájemci nechat rybu vykuchat i zbavit šupin a ploutví.

V Plzni se ryby prodávaly již od středověku, kdy nechali u nově zakoupené vsi Bolevec městští radní vybudovat několik rybníků. Kádě s rybami bývaly pravidelně do 20. let 20. století na trhu, který se konal na březích Mlýnské strouhy a v okolí zbořeného domu U Zvonu. Ryby se ale prodávaly i v kamenných obchodech. Koncem 19. století bylo v Plzni takových obchodů šest, a to v centru města i na jeho okraji.

Ceny ryb v areálu městských sádek před Velikonocemi 2022
Ryby
cena za kg vč. DPH
kapr

110 Kč
amur

110 Kč
lín

150 Kč
sumec

250 Kč
štika

280 Kč

kuchání (odstranění vnitřností)
40 Kč/rybu
kuchání s odstraněním ploutví, šupin, případně stahování

80 Kč/rybu


Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!