Ortopedické oddělení chomutovské nemocnice Krajské zdravotní zavedlo do běžné praxe unikátní miniinvazivní přístup ke kyčelnímu kloubu

Ortopedické oddělení chomutovské nemocnice Krajské zdravotní zavedlo do běžné praxe unikátní miniinvazivní přístup ke kyčelnímu kloubu
Ortopedické oddělení Nemocnice Chomutov, o.z., jako přední ortopedické pracoviště Krajské zdravotní, a.s., (KZ), zaznamenalo další primát na poli endoprotetiky. Jako první v Ústeckém kraji v minulém roce zavedlo do běžné praxe unikátní miniinvazivní přístup ke kyčelnímu kloubu – takzvaný AMIS.

AMIS (Anterior Minimal Invasive Surgery) je operační technika přístupu ke kyčelnímu kloubu s minimálním porušením kůže, svalů, vazů a šlach. Vychází z předního přístupu operací kyčelních kloubů. Kožní řez je umístěn více na přední stranu stehna. Preparace v hloubce pak šikovně využívá přirozené prostory mezi svaly a umožnuje exponovat kyčel bez nutnosti poškodit jakýkoliv sval. Uzávěr rány se pak zužuje jen na pouhé sešití povrchové fascie, podkoží a kůže.

Při většině implantací endoprotézy kyčle je dominantně používán anterolaterální, laterální nebo zadní přístup. Všechny tyto „klasické“ přístupy obyčejně vyžadují odetnutí části svalů okolo kyčle. Nejčastěji gluteální svalstvo, nebo skupinu rotátorů kyčle. To umožní zpřístupnit kyčelní kloub a bezpečnou implantaci. Při zavírání rány se pak tyto svaly sešijí. Toto traumatizování svalstva pacienta vedlo ke snaze ortopedů, vyvinout přístup, kterým by se přetínání svalstva vyhnuli. Byly vypracovány různé postupy, ale jako nejperspektivnější se jevil právě AMIS.

„Vzhledem k dlouhodobému zájmu o inovativní postupy v ortopedii, jsme i my investovali do zvládnutí AMIS přístupu. Byla to pro nás výzva i ideální cíl – minimální stres pro pacienta,“ říká primář Ortopedického oddělení Nemocnice Chomutov MUDr. Jiří Jurča a dodává: „Operace, jako taková, vyžaduje dokonalé ovládání kyčelní operativy a endoprotetiky. Je zapotřebí i speciálních nástrojů, bez kterých by bylo provedení implantace nemožné. Používají se speciální elevatoria a retraktory. Nutností jsou offsetové frézy, rašple a offsetové zavaděče na implantáty. Mění se i zažité rouškovací standarty a polohování pacienta. Implantace tak klade nároky na precizní prostorovou orientaci a znalost terénu.“

„Podařilo se nám zúročit letité zkušenosti s kyčelní operativou a minimalizovat trauma, které pacient podstupuje při implantaci totální endoprotézy kyčle. A to hned ve dvou rovinách operace. Jednak užitím předního miniinvazivního přístupu – AMIS a za druhé implantací ultrakrátkých metafyzárních dříků,“ říká zástupce primáře MUDr. Jiří Vrzala, zkušený operatér, který se implantaci metafyzárních dříků věnuje již od roku 2014.

„Povýšili jsme možnosti špičkového implantátu Metha® fy Aesculap/BBraun užitím AMIS přístupu,“ upřesňuje MUDr. Jiří Vrzala a dodává: „Hlavní pointou designérů Metha dříku byla maximální ochrana kosti – tedy ve smyslu odstranění minimálního množství pacientovy kosti, nutného pro adekvátní ukotvení dříku. Zásadní změnou je i jiná filozofie primárního ukotvení a centrace implantátu. Léty nabyté zkušenosti s Metha dříkem nás tak opravňují uvažovat o této operaci jako o primární volbě pro pacienty při implantaci necementované endoprotézy kyčle. Až na několik atypických situací, ji lze plně zaměňovat s klasickými necementovanými dříky. Celá koncepce pak dává do budoucna pacientovi možnost, podstoupit revizní – výměnné operace v daleko menším rozsahu než doposud. Díky minimu odstraněné kosti a téměř nulovému zásahu na měkkých tkáních dochází k minimalizaci reoperace. Toto je obrovskou devizou pro pacienty před výměnou selhávající nebo uvolněné náhrady kyčle. Ta se pak může zmenšit z původních rozsáhlých operací na velikost standartní implantace obvyklé protézy. Ekonomický rozměr celé věci rovněž není zanedbatelný.“

Přístup má samozřejmě i své limity. „Vadí výrazná obezita v místě operace, nebo nadměrná mohutnost a muskulatura kyčle. Toto jsou situace, kdy lokální podmínky již nedovolují bezpečně implantovat z AMIS přístupu. Ale je tady stále možná operace standartním přístupem, a stále s použitím metafyzárního dříku,“ shodující se primář MUDr. Jiří Jurča a MUDr. Jiří Vrzala.

V minulém roce operatéři v chomutovské nemocnici postupně AMIS přístupem implantovali řádově desítky pacientů a průběžně hodnotí výsledky. A ty jsou slibné. „Benefity operace jsou především v menší bolestivosti celé operace, v menší krevní ztrátě, v rychlejší rehabilitaci a lepší stabilitě končetiny. Minimální zásahy do tkání umožňují pacientům přirozený pohyb bez limitací,“ udává primář ortopedického oddělení v Chomutově, které ročně provede na 400 totálních náhrad kloubů, a to jak velkých jako kyčlí, kolen, hlezen, ramen, loktů a zápěstí, tak drobných kloubů na prstech rukou a nohou.

„V kombinaci obou miniinvazivních filozofií, tedy AMIS - minimální invaze v měkkých tkáních a Metha – minimální invaze na skeletu pacienta, vidíme budoucí trendy endoprotetiky a potenciální standard při implantaci TEP kyčle,“ dodávají závěrem MUDr. Jiří Vrzala a prim. MUDr. Jiří Jurča.

foto: Metha dříky. Zdroj B.Braun©
Zdroj: info@kzcr.eu


Poznámka redakce: pokud vás baví sport, zdravý životní styl a hledáte další zajímavé články o zdraví, doporučujeme vám navštívit online magazín www.zdravetrendy.cz.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!