Odstartuje nultá etapa výstavby vodárenského souboru Švabiny a Holý Vrch

Odstartuje nultá etapa výstavby vodárenského souboru Švabiny a Holý Vrch
Nultou etapu výstavby Vodárenského souboru Švabiny a Holý Vrch zahájí v letošním roce VODÁRNA Plzeň. Už v roce 2023 Plzeň na akci uvolnila 42 milionů korun, nyní Rada města Plzně souhlasila s poskytnutím dalších 16,3 milionu korun.

Peníze vodárně ještě musí schválit zastupitelé.

Nultá etapa Vodárenského souboru Švabiny a Holý Vrch zahrnuje vybudování čerpací stanice u stávajícího vodojemu Lobzy a části výtlačného řadu do budoucího vodojemu Švabiny v délce přibližně 900 metrů. Trvat by měla zhruba jeden rok, přičemž podstatná část budoucího potrubí bude vedena v zeleném středovém pásu mezi komunikacemi na Rokycanské ulici.

„Jedná se o první krok ke stavbě dvou vodojemů, které občanům v okrajových částech Plzně zajistí dostatek vody a ukončí stop stav pro připojení nových staveb na vodovodní síť. Tím umožníme další rozvoj těchto lokalit a zároveň v dotčených oblastech zhodnotíme pozemky ve vlastnictví města Plzně,“ přiblížil primátor Roman Zarzycký.

Vodárenský soubor Švabiny a Holý Vrch je projektem za vyšší stovky milionů korun a vychází z vodohospodářských priorit města Plzně. V jeho rámci by měly být v budoucnu vybudovány dva vodojemy, každý o plánované kapacitě čtyři tisíce metrů krychlových, použito bude přibližně 17 kilometrů vodovodního potrubí. Projekt souvisí s rozvojem území v oblasti Doubravky, Švabin, Bukovce, Újezdu a Červeného Hrádku. Oba plánované vodojemy by měly být umístěny v blízkosti komunikace 1/26. Akce bude rozdělena do dvou etap, pro něž zpracovává VODÁRNA Plzeň projektovou dokumentaci, z 1. etapy oddělila etapu nultou, s jejíž realizací se letos začne. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!