Od poloviny října v krajských nemocnicích pomalu přibývá covidových pacientů

Od poloviny října v krajských nemocnicích pomalu přibývá covidových pacientů
V nemocnicích Plzeňského kraje se od polovina října zatím pozvolně navyšuje počet pacientů, kteří se léčí z onemocnění covid.

V nemocnicích akutní péče (Domažlice, Klatovy, Stod a Rokycany) bylo ve středu ráno hospitalizováno 20 covidových pacientů (nejvíce v Domažlicích a Klatovech), z nichž tři byli na lůžkách intenzivní péče.

Další jednotky pacientů jsou suspektní, tzn. mají příznaky nemoci, ale není ještě znám výsledek PCR testu. Zhruba dvě třetiny pacientů není očkovaných. "Všechny nemocnice už mají pro infekční pacienty vyhrazenou minimálně jednu lůžkovou stanici a izolovaná intenzivní lůžka a jsme připraveni jejich počet dál navyšovat dle potřeby," říká mluvčí nemocnic Jiří Kokoška.

Nemocnice Plzeňského kraje začaly přijímat covidové pacienty právě v polovině října. Do té doby hospaitalizovala po dohodě všech nemocnic infekční pacienty z celého Plzeňského kraje primárně Fakultní nemocnice Plzeň. V ní je i nadále nejvíce covidových pacientů z celého kraje (téměř šest desítek).

Oproti letošnímu jaru a loňskému podzimu není zatím v krajskýách nemocnicích současná situace tak vážná. "Naše nemocnice zatím nemusí odkládat elektivní péči a věříme, že to tak zůstane co nejdéle. Očekáváme ale další růst nakažených," doplňuje mluvčí nemocnic Jiří Kokoška.

Návrat pandemie zpomaluje hlavně očkování. V Plzeňském kraji je plně naočkováno už více než 334 tisíc obyvatel a dalších osm tisíc alespoň zahájilo očkování aplikací prvních dávek. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!