Obce Krásná, Morávka a Hukvaldy nejlépe třídí odpady

Obce Krásná, Morávka a Hukvaldy nejlépe třídí odpady
Skvělých výsledků dosáhly i další obce.

Obce, jejichž občané nejlépe třídí komunální odpad, získávají každoročně prestižní ocenění O keramickou popelnici. Za třídění vysloužilých elektrozařízení je pak udělována cena O keramické sluchátko a za největší výtěžnost je udělován Elektrooskar. Tyto soutěže jsou součástí krajské informační kampaně zaměřené na podporu sběru a třídění odpadu.

„V těchto soutěžích nám vlastně ani nejde o vítěze či poražené. Třídění odpadů je pro naše životní prostřední velmi důležité, a to nám tato ocenění mají připomínat. Moravskoslezský kraj ve spolupráci s partnery dlouhodobě komunikuje s veřejností napříč generacemi, protože v této oblasti je samozřejmě stále co zlepšovat. Zásadní je i spolupráce s obcemi, protože ty jsou klíčovým článkem pro fungování celého systému odpadového hospodářství,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška a vysvětlil, že se výsledky ve všech soutěžích posuzovaly v kategoriích podle počtu obyvatel v obci.

V Moravskoslezském kraji připadlo v roce 2022 na jednoho obyvatele v průměru 78,1 kilogramu plastu, papíru, skla, nápojových kartonů a kovů. Ty byly vytříděny v rámci obecních systémů do barevných kontejnerů, do menších nádob přímo u domů, ve sběrných dvorech či výkupnách druhotných surovin. Ve srovnání s ostatními regiony v republice se v Moravskoslezském kraji nadprůměrně třídí plasty a kovy. Občané mají možnost třídit do téměř 60 tisíc barevných nádob na separovaný odpad.

O KERAMICKOU POPELNICI

Do soutěže, kterou každoročně pořádá Moravskoslezský kraj s Autorizovanou obalovou společností EKO-KOM, a.s., bylo zapojeno všech 300 obcí a měst Moravskoslezského kraje. V samotné soutěži se hodnotila vykazovaná data v systému EKO-KOM. Hodnocení vycházelo z pořadí obcí ve sběru jednotlivých komodit dle výtěžností v kilogramech na jednoho obyvatele. Hodnocena byla také dostupnost sběrné sítě. A na obce, které na zlepšení svého odpadového hospodářství nejvíce zapracovaly, byla zaměřena kategorie Skokan roku. Absolutním vítězem jsou letos Horní Životice.

Letošní novinkou je speciální kategorie Síň vítězů. Jako první v historii do ní byly letos uvedeny obce Krásná, Morávka a Hukvaldy, které zvítězily v posledních dvou letech. Tito laureáti mohou po dobu následujících dvou roků užívat čestné označení Nejlépe třídící obec Moravskoslezského kraje, zároveň nebudou po tuto dobu zařazeny do hodnocení soutěže.

„Šanci a příležitost získat tento prestižní titul tak dostanou další obce, chceme je tímto způsobem podpořit a motivovat,“ doplnil hejtman Jan Krkoška.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!