Nutrií ve Zlíně přibývá - nekrmte je!

Nutrií ve Zlíně přibývá - nekrmte je!
V zaplavených oblastech kolem zlínské řeky Dřevnice vzrostl počet nutrií. K jejich regulaci musela být povolána firma z Čech, neboť ve Zlíně chybí expert. Nutrie nejsou pro lidi nebezpečné, ale mohou poškodit komunikace a kabely.

V zaplavených oblastech kolem zlínské řeky Dřevnice se objevila nárůst populace nutrií. Ačkoli byl jejich počet úspěšně snížen v předchozích letech, současné rostoucí stavy vyžadovaly intervenci specialisty na jejich zvládání. Ale vyslovilo se komplikací, protože žádný takový expert není přítomen v regionu Zlín, což vedlo k přizvání firmy ziskané z jiné části České republiky, konkrétně z Čech.

Dle slov Vojtěcha Volfa, náměstka primátora za KDU-ČSL, nutrie nejsou pro člověka nebezpečné. Podkopávají však komunikace a mohou také poškodit kabely svým kničení. Na základě těchto skutečností radnice vydala varování místním obyvatelům, aby tyto hlodavce nekrmili. Krměním tohoto druhu mohou lidé nechtěně podporovat nejen reprodukci nutrií, ale také například potkanů.

Podobné problémy s nadměrným rozmnožováním nutrií recentně čelilo i Uherské Hradiště. Zde se ovšem nutrie rozmnožily mimo zastavěné oblasti, což umožnilo místním myslivcům získat celoroční povolení k odstřelu. Tato opatření vedla k úspěšné redukci populace těchto hlodavců.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!