Nově vznikající škola v Plané přijímá žáky i nadšence do týmu dospěláků

Nově vznikající škola v Plané přijímá žáky i nadšence do týmu dospěláků
Soukromá Základní škola Leela v Plané spustila přihlašování pro první dětské zájemce o studium ve školním roce 2022/2023.

Svobodná demokratická škola je postavená na principech sebeřízeného vzdělávání a aktuálně hledá také učitele s nejrůznějšími zájmy a specializacemi.

„Do našeho týmu hledáme především dospěláky, kteří souzní s našimi hodnotami. Bez toho, abychom byli naladěni na stejnou vlnu, si lze spolupráci jen stěží představit,“ vysvětluje budoucí ředitelka školy Lenka Vašíčková. „Zásady školy vycházejí ze dvou základních pilířů – vzájemné úcty a respektu a dále na rozvoji přirozené vnitřní motivace a potřebě se celoživotně (sebe)vzdělávat. Spojením těchto dvou hodnot se zkušenostmi z moderních pedagogických a komunikačních přístupů vznikla tato filosofie práce s dětmi,“ pokračuje Vašíčková. „Velkou inspirací jsou pro nás podobné školy, kterých je ale v České republice zatím jen hrstka. Řadu otázek řešíme například se školou Donum Felix z Kladna, v kontaktu jsme také s Ježkem bez klece z Brna nebo komunitní školou Holubník z okresu Plzeň-jih,“ dodává.

Šestice zakladatelů má ambice otevřít od září první i druhý stupeň, aktuálně pouze s výjimkou 8. a 9. třídy. „Děti, které na naši školu přijdou, budou potřebovat nějaký čas na adaptaci,“ prozrazuje další ze zakladatelek Eva Masaříková. „Jelikož naše principy stojí na jiných základech než u tradičních škol, rozhodli jsme se zatím v této prvotní fázi děti do posledních ročníků nenabírat,“ dodává. V prvním roce fungování školy se počítá se zápisem zhruba 30 žáků. Jejich počet bude pozvolna růst. Kvůli zachování principů školy chce Leela zůstat malou školou s rodinnou atmosférou a cílovým maximálním počtem 70 žáků.

Pedagogický sbor neboli „tým dospěláků“ se bude skládat ze zaměstnanců na plný úvazek i externích spolupracovníků. „Pro zájemce o spolupráci máme na facebooku připravený podrobný dotazník, který se spolu s životopisem a motivačním dopisem stane prvotním podkladem pro další komunikaci,“ přibližuje Dagmar Danielová z třetí dvojice zakladatelů. „Zatím hledáme pedagogy a průvodce vzděláváním s různým zaměřením, proto se těšíme na všechny kandidáty, kteří mají zájem zapojit se do tohoto unikátního projektu,“ doplňuje s úsměvem.

Veškeré podrobnosti k přijímání dětských i dospělých zájemců jsou umístěné na facebookovém profilu Základní školy Leela. Se zakladateli se lze osobně seznámit na setkáních, která pořádají každý měsíc. Škola nyní čeká na zapsání do školského rejstříku Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a zároveň rekonstruuje historickou budovu v centru Plané, která 1. září uvítá první školáčky.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!