Nové Sedlo: Vyhýbala se lišce. Skončila mimo komunikaci

Nové Sedlo: Vyhýbala se lišce. Skončila mimo komunikaci
V úterý dne 14. listopadu 2017 ve večerních hodinách došlo na silnici v katastru obce Nové Sedlo k dopravní nehodě s lehkým zraněním.

Devatenáctiletá řidička řídila po komunikaci osobní vozidlo značky Toyota směrem ke Královskému Poříčí. Zde se zřejmě zalekla přebíhající lišky a strhla řízení vlevo. Důsledkem toho vjela do protisměru, dostala smyk a poté vjela mimo komunikaci, kde se střetla s několika náletovými dřevinami. Při dopravní nehodě došlo k lehkému zranění řidičky, která byla ošetřena v sokolovské nemocnici. Policisté s ní provedli orientační dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu, která vyšla negativně. Škoda byla předběžně odhadnuta na částku kolem 150 tisíc korun. Za přestupek policisté řidičce uložili blokovou pokutu.

Prevence:
Nejen jaro, ale také podzim je z pohledu dopravních nehod rizikovým obdobím, a to i pokud jde o nehody zaviněné srážkou se zvěří. Přispívají k tomu tma, časté mlhy, brzké stmívání, snížená viditelnost.

Jak se vyhnout srážce se zvěří?
• Pokud už je střet se zvířetem nevyhnutelný, doporučení odborníků zní jasně: brzdit plnou silou a zvolit čelní náraz (z pohledu psychiky řidiče je to těžká situace, ale auta jsou na čelní náraz konstruována a deformační zóny pohltí energii v co nejvyšší možné míře. Jakýkoliv jiný manévr, zvláště zbrklá, panická reakce, je velmi riskantní). Podle testů, je totiž mnohem bezpečnější přímý střet se zvířetem než snaha o vyhnutí se.
• Panická reakce nebývá nejlepší, rázný manévr by měl být s rozmyslem, aby se předešlo zbytečnému smyku. Při brždění na kluzké vozovce, napadaném listí nebo na namrzlé silnici apod.
• Intenzivní brzdění sníží rychlost a přímý náraz sice pravděpodobně automobil značně poškodí, ale díky konstrukci vozu je posádka dostatečně ochráněna.

Více na stránkách zde.

nprap. Zuzana Týřová

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!