Nové projekty v česko-bavorském programu míří na podporu cestovního ruchu

Nové projekty v česko-bavorském programu míří na podporu cestovního ruchu
Česko-bavorský program přeshraniční spolupráce hlásí šestnáct nově schválených projektů za 5,5 mil. EUR.

Velká část z těchto peněz míří na podporu cestovního ruchu, který trpí pandemií nejvíce. Od počátku programového období tak bylo rozděleno více než 99 % alokace.

„Společné projekty nám pomáhají s překonáváním negativních dopadů pandemie, která zasáhla do setkávání lidí z obou stran našich hranic. S Bavorskem finišujeme podobu nového programu, pro který se nám podařilo zajistit prostředky ve výši 99 mil. EUR,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

S ohledem na charakter společného pohraničí se budeme i nadále koncentrovat na oblast cestovního ruchu, která je pro tuto oblast dominantní. Významného navýšení se dočkají oblasti životního prostředí a vzdělávání. Pokračovat však budeme i v podpoře výzkumu a v síťování obyvatel z obou stran hranice.

V oblasti cestovního ruchu rozšíří nabídku atraktivit v česko-bavorském pohraničí projekty: „Prezentace hornictví a moderního výzkumu horninového prostředí v oblasti Šumavy a Bavorského lesa“ a „Kulturní dědictví bavorsko-českého hraničního pohoří, Bavorského lesa a Šumavy, v zrcadle odkazu Karla Klostermanna a Paula Friedla“. V rámci prvního projektu bude veřejnosti populárně naučnou formou představeno horninové prostředí, historie a příroda Šumavy a Bavorského lesa. V Návštěvnickém centru Štola Kristina nedaleko města Kašperské Hory bude zrekonstruována bývalá seismická stanice. Centrum bude dále rozšířeno o dvě expozice a o tři vzdělávací programy pro návštěvníky. Na bavorské straně bude Granitzentrum rozšířeno o jednu expozici a o dva programy a Arberland o jednu expozici. Druhý projekt představuje spisovatele patřící k nejvýznamnějším autorům česko-bavorské oblasti se zaměřením na pohraniční pohoří Šumavy a Bavorského lesa. Cílem projektu je pak prozkoumat a následně poutavě zpřístupnit jejich biografie. Na české straně bude proto v bývalé faře v obci Srní vybudován Dům Karla Klostermana s moderní expozicí. A na bavorské straně bude zřízena speciální výstava o Paulu Friedlovi ve skanzenu ve Finsterau.

Cestovního ruchu se nepřímo dotýká i projekt „Kreativní příhraničí“ z oblasti síťování. Vznikne síť spolupracujících subjektů z území Jihočeského kraje a z Dolního Bavorska zabývajících se tématem kulturního a kreativního průmyslu a jejich propojování s organizacemi a s firmami z oblasti cestovního ruchu. Díky projektu „Hrajte s námi! Česko-bavorský restart v mládežnickém fotbale po pandemii“ bude obnoven úspěšný model poznávání obyvatel z druhé strany hranice při oblíbené aktivitě. Dojde tak k propojení dvou osvědčených aktivit (fotbalových tréninků Česko-německé fotbalové školy a jazykových animací Tandemu a Goethe Institutu) pro restart mládežnického fotbalu.

Seznam schválených projektů naleznete zde

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!