Neurochirurgická klinika uspořádala XIX. kongres České spondylochirurgické společnosti

Neurochirurgická klinika uspořádala XIX. kongres České spondylochirurgické společnosti
XIX. Kongres České spondylochirurgické společnosti uspořádala Neurochirurgická klinika Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Krajské zdravotní, a.s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o.z., ve dnech 15. až 17. září 2021 ve Špindlerově Mlýně. Po koronavirem vynucené pauze se kongres konal v klasickém formátu a zúčastnilo se ho na 170 delegátů z řad lékařů a sester.

Z účasti pozvaných zahraničních hostů je nutno zmínit profesora Heiko Kollera z Mnichova – současného prezidenta prestižní Cervical Spine Research Society, a také profesora Jamese Fawcetta z univerzity v Cambridge, který hovořil o současném stavu výzkumu v oblasti poranění míchy.

Kromě témat krční páteře a patologií míchy byl věnován největší blok novinkám ve spondylochirurgii, včetně robotické spondylochirurgie. Vzdáleně se s delegáty se svými sděleními o aplikaci robotických systémů spojili také kolegové z Londýna a Indiany. Za pořádající ústecké pracoviště přednesl první zkušenosti s robotickým systémem prezident kongresu Doc. MUDr. Petr Vachata, Ph.D., MBA.

Robotický systém Excelsius 3D byl na ústeckou neurochirurgii instalován koncem roku 2020 a je používán k cílenému zavádění šroubů do páteře během spondylochirurgických operací. V současné době jde o nejpřesnější a nejbezpečnější technologii zavedení šroubů do páteře s minimalizací rizika poškození okolních struktur,“ dodal přednosta neurochirurgické kliniky prof. MUDr. Martin Sameš, CSc.


TZ: Krajská zdravotní, a. s.


Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!