Největší úspěchy českého kosmického vývoje a výzkumu představí festival Czech Space Week

Největší úspěchy českého kosmického vývoje a výzkumu představí festival Czech Space Week
Ministerstvo dopravy společně s agenturou CzechInvest a dalšími partnery zve na již čtvrtý ročník festivalu kosmických aktivit Czech Space Week.

Festival určený nadšeným amatérům i odborníkům, studentům i učitelům a všem dalším fanouškům vesmíru proběhne v Praze a Brně nebo virtuálně od 5. do 14. listopadu 2021. Nabídne řadu přednášek, panelových diskuzí a živých vysílání. Některé akce proběhnou čistě online, jiné se odehrají fyzicky. Cílem festivalu je oslavit vesmírné úspěchy v Evropě i v České republice a seznámit návštěvníky s novinkami na poli kosmického průmyslu a vědy. Všechny akce určené pro veřejnost jsou zdarma.

„Doufám, že se nám povede po loňském online ročníku znovu se osobně setkat s klíčovými stakeholdery a partnery, a ještě tak zvýšit přidanou hodnotu Czech Space Weeku, kterou je networking. V České republice i u našich sousedů existuje mnoho úspěšných technologicky orientovaných firem, které o sobě vzájemně nevědí. To chceme změnit, představit je mezi sebou a nastínit jim potenciál i možnosti spolupráce.,” říká Tereza Kubicová z agentury CzechInvest a ředitelka ESA BIC Czech Republic

Šíře kosmického průmyslu je větší, než se zdá. Inspiruje v podnikání i dříve nekosmické firmy

Příležitost networkingu získají firmy na hlavní akci celého festivalu Středoevropském dni kosmického průmyslu, který nabídne prostor pro vznik nových business partnerství nejen mezi firmami v České republice, ale i mezi okolními státy, což je v rámci Czech Space Weeku novinkou. V dalších dnech získají firmy nejnovější přehled finančních nástrojů, které mohou využít pro financování inovací ve svém kosmickém podnikání, a také se dozví o posledních novinkách v kosmickém programu EU a jeho službách. 

Součástí festivalu bude i konference ESA Space Solution, kde se představí výsledky prvního pětiletého programu kosmického inkubátoru ESA BIC Prague, který za dobu svého působení pomohl čtyřiatřiceti startupům v nastartování jejich businessu, jehož součástí jsou kosmické technologie nebo systémy. Zároveň se na konferenci slavnostně zahájí start nového programu ESA BIC Czech Republic, který v následujících pěti letech poskytne zázemí a podporu celkem 40 inovativním startupům. 

I přesto, že Česká republika je malá země, na poli kosmického průmyslu a vědy svými dosaženými úspěchy ukazuje, že patří ke světové špičce. Dříve přezdívaná “montovna Evropy” se nyní v rámci nového programu ambiciózní projekty přesouvá k výrobě komplexních systémů a celých kosmických misí. Potenciál stát se první ryze českou misí připravovanou v “programu” ESA má projekt SLAVIA, na kterém se podílí výhradně tuzemské firmy a výzkumné instituce. Jeho cílem je ověřit technologie mapování nerostného bohatství v okolí naší planety a přispět tak k průzkumu Sluneční soustavy. Vedle toho je Česká republika zapojena do řady mezinárodních projektů a vesmírných experimentů, například do mise planetární obrany Hera. Na významných projektech spolupracují i vědci z Akademie věd ČR. Na Czech Space Weeku se představí mise Lisa, v rámci které se budou podílet na vývoji kosmické laboratoře k měření gravitačních vln ve vesmíru. 

Firem, které by mohly začít podnikat v kosmickém průmyslu je ale ve skutečnosti mnohem více, neboť řada z nich neví, jaké možnosti a podnikatelský potenciál se v tomto průmyslovém odvětví skrývá. Ve snaze jim podnikání ve “space” přiblížit vzniká v České republice nová platforma ESA Business Applications Ambassadora, kterou budou organizátoři na konferenci představovat. Vedle toho připravují pro nekosmické firmy i další samostatný program. 

„Zvyšující se počet kosmických projektů v České republice a množství do nich zapojených firem je důkazem toho, že kosmický průmysl je u nás na vzestupu, a že se vyplatí do této oblasti dále investovat. Vesmír a s ním spojené technologie a aplikace jsou nedílnou součástí našich každodenních životů. Ať už se jedná o informace o poloze v našich telefonech, navigace v autě či přesný čas, které získáváme z evropského navigačního systému Galileo, kosmické technologie a aplikace nás obklopují na každém kroku. Potenciál dalšího rozvoje je obrovský jak pro naše hospodářství, tak společnost,” říká Václav Kobera, předseda správní rady Agentury EU pro kosmický program (EUSPA) a ředitel Odboru inteligentních dopravních systémů, kosmických aktivit a výzkumu, vývoje a inovací Ministerstva dopravy ČR

Festival Czech Space Week vyvrací mýty o kosmickém průmyslu

Právě edukace o důležitosti kosmického průmyslu je jedním z cílů festivalu. Pro širokou veřejnost proto organizátoři chystají zajímavý program, který představí, co vše je součástí kosmického průmyslu a jak si v něm Česká republika ve srovnání se zbytkem světa stojí. Ukázat, že téma “space” už dávno není pouze mužská disciplína, a zároveň přilákat do tohoto pracovního odvětví více žen, chce program Space for Women. S tím, jak se rozšiřuje škála využití kosmických technologií, se zvětšuje i rozptyl poptávky po absolventkách, které vystudovaly i jiné obory než raketové inženýrství. Uplatnění najde už i právnička nebo psycholožka. Inspirací budou pro návštěvníky ženy nejen z České republiky, které v tomto směru uspěly. O svůj příběh a zkušenosti se podělí v panelové diskuzi Kateřina Falk, Nathalie Claudel, Franciska Matos a Anita Sengupta. V neposlední řadě chtějí organizátoři probudit zájem o vesmír i u dětí, a proto pro ně společně s partnery připravují bohatý program.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!