Nejméně odpadu produkují v Nové Vsi

Nejméně odpadu produkují v Nové Vsi
Arnika letos počtvrté rozdala Odpadové Oskary obcím Karlovarského kraje, které produkují nejméně směsných odpadů. První místa obsadila obec Nová Ves s 57 kg na osobu a rok, ve Velké Hleďsebi obyvatelé do černých popelnic vyhodí v průměru 88 kg a v Ostrově 130 kg.

Umístění obcí v Karlovarském kraji
obec do 1000 obyvatel
Nová Ves  – 209 obyvatel – 56,8 kg/ob/rok – úroveň recyklace 43 %

obec do 5000 obyvatel
Velká Hleďsebe – 2215 obyvatel – 88 kg/ob/rok – úroveň recyklace 41 %

obec nad 5000 obyvatel
Ostrov – 17 079 obyvatel – 129,5 kg/ob/rok  – úroveň recyklace 24 % 

Nízké produkce směsných odpadů obce dosahují díky efektivnímu nastavení odpadového hospodářství, podmínek pro třídění včetně bioodpadu a především motivace obyvatel.

„Největším problémem v oblasti nakládání s odpady v České republice je vysoká produkce směsného odpadu. Protože velké množství směsného odpadu končí v popelnicích, neplníme požadavky evropské legislativy. Odpadový oskar ukazuje starostům a veřejnosti, že dosáhnout cílů oběhového hospodářství je možné a co všechno pro to mohou udělat,“ říká Milan Havel, odborník na systémy odpadového hospodářství.

Organizátoři pro kvalifikaci do soutěže zvolili limit ve výši 150 kg vyhozeného směsného odpadu na osobu a rok. Jedná se o hodnotu, které se daří dosahovat ve vedlejších státech, jako je Německo nebo Rakousko. V České republice je ovšem průměrná produkce směsného odpadu asi o třetinu vyšší.

Zdroj: Jiří Kaňa

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!