Na Špičáku opět jede lanovka. Závěr roku přinesl tradiční akce

Na Špičáku opět jede lanovka. Závěr roku přinesl tradiční akce
Po třech větrných dnech se ve čtvrtek znovu rozjela lanovka na vrchol Špičáku. Lyžovat se tak bude moci i na horních úsecích sjezdovky číslo jedna Turistická a číslo tři Slalomová a v dolních pasážích se z obou přejede na dvojku U Zalomeného.

 Spolu se Spodní Šancí, sjezdovkou k hlavnímu parkoviště a dětským hřištěm před chatou Blaženka tady mají lyžaři aktuálně k dispozici celkem cca 4 km sjezdovek.

„I přes oteplení máme na otevřených tratích v průměru 40 cm sněhu. Dnes 28.12. a zítra 29.12. nabízíme ještě večerní lyžování od 18,30 hodin na Spodní Šanci. Na Silvestra i Nový rok nebudou žádná omezení provozní doby lanovky a vleků, takže začínáme tradičně v 8,30 a končíme v 16 hodin,“ uvedl vedoucí střediska služeb Ski&Bike Špičák Jan Kasík. V pátek 29.12. a v sobotu 30.12. si lze potom zdarma vyzkoušet lyže (značky Fischer) při testovacích dnech časopisu Snow.  

Poslední dva dny nejen letošního kalendáře pravidelně na šumavském Špičáku patří akcím spojeným s oslavami konce roku. 

Světlušky s lampiony na lyžích. Den před Silvestrem v sobotu 30.12. 2023 sjíždí děti s lampiony (dostanou je od pořadatelů) pomalu v dlouhém hadu v doprovodu instruktora lyžování potmě modrou sjezdovku Spodní Šanci. Po sjezdu popřejí přítomným i sobě vše nejlepší do nového roku: „My světlušky sjely jsme k vám, štěstí zdraví přejeme vám,“ a pak si užívají volné večerní lyžování. Pro všechny děti je akce včetně lyžování zdarma a za odměnu dostanou sladkost. Pro rodiče a další doprovod je nachystáno občerstvení (to se platí). Sraz všech světlušek je v 17,15 hodin, sjezd s lampiony začíná zhruba okolo 17,30 hodin.
Silvestr na nejprudší české sjezdovce Šance
. Akci každoročně pořádá zdejší horská služba ve spolupráci s areálem. Letos to bude už po 47. Zatím není rozhodnuto, jestli se pojede na lyžích nebo poběží. Nejprudší česká sjezdovka Šance je svahem, který se technicky nezasněžuje a přírodního sněhu je tu i letos kvůli oblevě méně. Účastníci jej tak v letech, kdy sníh chybí, sbíhají na botách s pochodněmi v rukou, jinak se taktéž s pochodněmi sjíždí na lyžích.
Ski&Bike Špičák zajistí vyvezení lyžařů/běžců lanovkou okolo 17 hodin na vrchol Špičáku. Sbíhat/sjíždět dolů budou okolo 17,30 hodin. Od 17 hodin je pak pro veřejnost připraven kulturní program s hudbou, občerstvením a rozdělaným ohněm. Lidé se schází na dojezdu sjezdovky. Večerem provází moderátor. Obě areálové restaurace (horská chata Blaženka i nová U Lanovky) jsou na Silvestra otevřeny i v pozdní večerní čas.        
Naposledy se Silvestr na Špičáku s pochodněmi v rukou a s lyžemi na nohou na černé Šanci slavil v roce 2018. Dva nedávné ročníky – 2020,2021, kdy bylo paradoxně sněhu dost, neumožnil covid. Bez lyží a na botách se „sjezd“ uskutečnil v minulosti i v letech 2006, 2015, 2016, 2019 a 2022. Poběží se letos za posledních 50 let už pošesté? To se od pořadatelů/horské služby dozvíme pravděpodobně v pátek.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!