Na Centrum služeb pro bezdomovce ulici získá Plzeň přes 77 milionů

Na Centrum služeb pro bezdomovce ulici získá Plzeň přes 77 milionů
Ministerstvo pro místní rozvoj rozhodlo o poskytnutí dotace městu Plzni z Integrovaného regionálního operačního programu p na Centrum služeb pro osoby bez přístřeší ve Wenzigově ulici.

Dotace činí 77,892 milionu korun, což odpovídá 90 procentům z celkových způsobilých výdajů. Celkové předpokládané náklady na projekt včetně DPH jsou odhadnuty na 120 milionů korun.

„Centrum služeb pro osoby bez přístřeší ve Wenzigově ulici zahrnuje výstavbu zázemí pro noclehárnu a nízkoprahové denní centrum a nový azylový dům komunitního tipu, který umožní efektivnější sociální práci s uživateli této služby. U této služby vycházíme z dlouhodobých zahraničních zkušeností. Obě zařízení budou navíc bezbariérová, a tak bude možné poskytovat služby i lidem bez domova se sníženou mobilitou, což v současnosti není možné,“ vysvětlil primátor města Martin Baxa.

S výstavbou zařízení je počítáno ve Střednědobém plánu sociálních služeb Plzeňského kraje a v Akčních plánech sociálních služeb na území města Plzně a dalších koncepčních dokumentech.

Centrum služeb pro osoby bez přístřeší bude realizováno prostředky z rozpočtu města Plzně v rámci fondu města pro kofinancování dotovaných projektů v letech 2022 až 2023.

Město Plzeň počítá s finančním zajištěním provozu zařízení ze státního rozpočtu, prostřednictvím Krajského úřadu Plzeňského kraje, rozpočtu města a Plzeňského kraje. V této souvislosti je mezi městem a krajem uzavřeno memorandum o spolupráci (v současné době ve znění dodatku č. 1), kde se uvádí, že náklady, které nebude možné hradit z dotace na poskytování sociálních služeb poskytnuté ze státního rozpočtu,   po odečtení výnosů zařízení, budou hrazeny z rozpočtů města a kraje v poměru 1:1. Za účelem zajištění předpokládaného podílu města na finančním zajištění provozu zařízení jsou v rámci  střednědobého výhledu rozpočtu Odboru sociálních služeb Magistrátu města od roku 2023  alokovány prostředky ve výši pět milionů korun ročně.  

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!