Muzeum umění oživuje exponáty online

Muzeum umění oživuje exponáty online
Muzeum umění posunulo své sbírky do online světa prostřednictvím projektu Nahráno - Otevřeno. Své exponáty představuje na webovém portálu sbirky.muo.cz. Pozornost je dána i zachování sbírek, kdy exponáty byly restaurovány nebo konzervovány před digitalizací.

V rámci největších projektů v muzejní sféře představilo Muzeum umění tzv. Nahráno - Otevřeno. Jedná se o průlomový skok do nového tisíciletí, kterým muzeum prošlo. Předtím tíhlo k tradičnímu postupu - organizování výstav, expozic a doprovodné publikační činnosti. 'Nyní se posouváme do online prostoru a znamená to pro nás významný posun. Co se týče počtu zdigitalizovaných exponátů, tato položka tvoří seriózní část našich sbírek,' uvedl ředitel muzea Ondřej Zatloukal.

Digitalizační tým se zaměřil na sbírky, které byly dlouhodobě součástí muzea v Olomouci, a zároveň na sbírky, které jsou spravované arcibiskupstvím v Kroměříži. 'Naše práce nemá konec. Nejdůležitější pro nás je prezentovat naskenované kulturní dědictví veřejnosti a právě začínáme. Velká část sbírek už je zveřejněná pomocí nástroje Kramerius a na našem webovém portále,' komentuje situaci Miroslav Kindl, vedoucí Arcidiecézního muzea Olomouc.

Muzeum vytvořilo speciální webový portál sbirky.muo.cz, který postupně zveřejňuje již naskenovaná díla. Plánovaný termín dočasného dokončení publikace je říjen. 'Do budoucna chceme využívat možností umělé inteligence, nových médií a celého digitálního světa. Chceme umožnit návštěvníkovi našeho webu kreativní práci s našimi exponáty,' dodal Kindl.

Čtyřicetimilionový projekt, financovaný Norskými fondy, usiluje také o zachování sbírek. 'Exponáty není nutné fyzicky manipulovat, návštěvníci a badatelé si je mohou prohlédnout z klidu svých domovů. Každý exponát byl restaurován nebo konzervován před digitalizací. Tím jsme zajistili jejich přežití na příští desetiletí,' doplnil Zatloukal.

Část digitalizačního procesu převzala Moravská zemská knihovna, která se zaměřila na hudebniny a prvotisky, zatímco Islandský národní archiv zpracoval hlavně dokumenty, kresby a mapy. 'Zatím jsme ještě zdaleka nevyčerpali všechny nejvýznamnější tisky a rukopisy z arcidiecézní knihovny v Kroměříži. Další digitalizační proces bude zaměřen hlavně na unikátní knihy v arcibiskupské knihovně,' plánuje Kindl.

Neméně důležitou součástí projektu je využití digitalizovaných sbírek ve vzdělávání. Naskenovaná díla se rovněž stanou součástí nabídky e-shopu muzea.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!