MPO přistoupí k odnětí dotace pro Pekárnu Zelená louka

MPO přistoupí k odnětí dotace pro Pekárnu Zelená louka
Ministerstvu průmyslu a obchodu se podařilo od Evropské komise získat podklady, na jejichž základě evropští auditoři dospěli k závěrům o nedostatečné inovativnosti projektu „Inovační linka na výrobu toastového chleba PENAM a.s.“ Resort o ně žádal Brusel opakovaně.
„Posudky, které jsou klíčové pro rozhodnutí o oprávněnosti dotace pro Pekárnu Zelená louka, poskytla Komise v reakci na můj dopis. Podklady nás přesvědčily o tom, že je na místě přistoupit k odnětí dotace pro tento projekt,“ říká ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela

Výše dotace, kterou firma Pekárna Zelená louka na inovační linku původně dostala, dosahuje výše sto milionů korun.

„Nově zaslané podklady obsahují i odborné hodnocení projektu a lze je považovat za validní a relevantní. Je však na místě uvést, že proces odnětí dotace bude dlouhý a komplikovaný a v jeho rámci nelze vyloučit ani soudní jednání,“ doplňuje náměstek ministra průmyslu a obchodu pro fondy EU Marian Piecha.

Projekt žadatele Pekárna Zelená louka, který spadá do skupiny Agrofert, byl předmětem auditu Evropské komise (EK). Ten shledal, že projekt nevyhovuje kritériím programu INOVACE-Inovační projekt OP PIK. Evropští auditoři konstatovali, že se projekt zaměřuje na produkt, jehož výroba již v rámci skupiny probíhá.

Evropská komise se dlouhou dobu odvolávala na závěry auditu. Auditní zpráva však obsahovala jediný odstavec s konstatováním, že by zástupci EK přidělili projektu za inovativnost méně bodů. Ministerstvu tak dosud chyběly podrobnější informace o tom, v čem audit shledal porušení podmínek. Existovala proto důvodná obava, že pokud by se případné rozhodnutí o odnětí dotace opíralo pouze o názor auditorů EK, neobstálo by u potenciálního soudního sporu před českým soudem. Po obdržení dokumentů od Evropské komise se však situace změnila.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!