Ministerstvo zdravotnictví připravilo novou Koncepci ošetřovatelství, která cílí na efektivní péči

Ministerstvo zdravotnictví připravilo novou Koncepci ošetřovatelství, která cílí na efektivní péči
Ministerstvo zdravotnictví schválilo novou Koncepci ošetřovatelství. Nový dokument nahrazuje ten původní z roku 2004 a vyjde v nejbližším čísle Věstníku Ministerstva.

Cílem koncepce je popsat současný stav českého ošetřovatelství, nastínit jeho vývoj v následujících letech a prostřednictvím jednotlivých strategických cílů navrhnout postupy směřující k poskytování efektivní ošetřovatelské péče a posílení postavení sester ve společnosti.

„Pandemie onemocnění covid-19 jasně ukázala, jak důležitou roli zdravotní sestry a ošetřovatelé ve zdravotním systému mají. Bez jejich nasazení a profesionálního přístupu by byla taková zkouška českého zdravotnictví nezvládnutelná. Musíme proto i nadále dbát na podporu zdravotních sester a ošetřovatelů a stále zlepšovat jejich společenské postavení,“ vysvětluje přínos zdravotníků a ošetřovatelů ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

Globální zaměření koncepce cílí především na vzdělávání a praxi založenou na vzájemné spolupráci, bezpečnou úroveň personálního obsazení a kvalitu ošetřovatelské péče a na posílení postavení sester.

Koncepce ošetřovatelství je výsledkem spolupráce Ministerstva zdravotnictví České republiky se všemi klíčovými zainteresovanými stranami. 

K nahlédnutí je koncepce zde.

Poznámka redakce: 

Užitečné odkazy na PDF ke stažení

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!