Ministerstvo zdravotnictví připravilo manuál pro začátek školního roku, včera ho projednala vláda

Ministerstvo zdravotnictví připravilo manuál pro začátek školního roku, včera ho projednala vláda
Vláda na svém včerejším jednání projednala materiál Ministerstva zdravotnictví k protiepidemickým opatřením ve školách.

Manuál počítá s plošným preventivním testováním na začátku školního roku a definuje také pravidla pro nošení ochrany nosu a úst. Kabinet řešil také pravidla pro sportovní a kulturní akce nebo testování pro pravidelné aktivity jako jsou např. skautské oddíly.

Podrobnosti ohledně režimu ve školách přineseme na dnešní tiskové konferenci ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, ministra školství Roberta Plagy a hlavní hygieničky ČR Pavly Svrčinové, která bude na toto téma zaměřená.

Manuál pro školská zařízení, který platí od 31. 8., zahrnuje plošné preventivní testování v prvních dvou týdnech po začátku školního roku. Jeho cílem je odhalit virovou nálož mezi žáky po končících prázdninách. Součástí materiálu je také opatření o nošení roušek, které obsahuje zejména nastavení režimu pro děti navštěvující tzv. přípravné ročníky.

„Hladký průběh školního roku je naší prioritou. Jeho začátek může být pro vývoj aktuální epidemiologické situace zcela klíčový. Vládě jsem proto navrhl, aby žáci ihned po začátku školního roku prošli plošným preventivním testováním. Díky tomu dokážeme včas zachytit případnou nákazu z prázdnin a zamezíme jejímu šíření,“ vysvětluje význam plošného testování ve školách ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Vláda projednala také mimořádné opatření k maloobchodu s účinností od 1.9. Novinkou je navýšení počet osob u stolu v zařízeních stravovacích služeb, kde může nově sedět pohromadě až šest lidí. Rozšiřuje se také kapacita účastníků pěveckých sborů, které může nově navštívit až 50 osob.

Pro účastníky pravidelných aktivit, jako je třeba sportovní příprava a skautské oddíly, se zavádí také platnost antigenního testu na 7 dní. Platnost testů se ale vztahuje pouze na samotnou aktivitu, nikoliv např. na návštěvu restaurace. Tato změna platí od 1.9.

Od 1. 9. se upravily se také podmínky pro využití kapacit sportovních a kulturních akcí. Akce s kapacitou do 3000 osob mohou být obsazeny účastníky, kteří splňují OTN (očkované osoby, testované osoby, osoby s prodělanou nemocí). Při vyšší kapacitě musí být nově minimálně polovina kapacity obsazena osobami, které jsou plně očkované nebo prodělaly onemocnění COVID-19. Zbylou část kapacity mohou obsadit také testované osoby.

Předmětem jednání kabinetu byla také úprava, která od 1.9. umožní využít online testování jako alternativu k testu na místě – např. v holičství, pro hromadné akce atd. Jedná se o testování, kdy se osoba sama otestuje pod dohledem zdravotnického pracovníka, který je připojen prostřednictvím webové kamery. Platnost testu bude následně 24 hodin.

Změny se s účinností od 23. 8. týkají také seznamu zemí s extrémním rizikem nákazy nebo návratu rodinných příslušníků do ČR.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!