Lidem po ukončení činnosti dodavatelů energií pomáhají nejen MPO a ERÚ

Lidem po ukončení činnosti dodavatelů energií pomáhají nejen MPO a ERÚ
Cca 150 tisíc zákazníků zůstává v režimu dodavatele poslední instance (DPI). Měli by však přejít na standard.

V DPI totiž lze být jen půl roku, při přechodu na běžnou smlouvu se snižují zálohy a mohou ušetřit. Nejen na pomoc spotřebitelům, firmám i osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) v režimu DPI, jejichž dodavatelé elektřiny a plynu ukončili činnost, vydalo Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) leták. Jde o další pomoc k průběžným informacím. K dispozici je i finanční podpora a poradenství napříč Českou republikou (ČR).  V přípravě pak odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje energie (OZE).

Z graficky zpracovaného letáku se čtenář dozví, proč je důležité přejít na standardní smlouvu, jakou podporu je možné čerpat a kdo konkrétně ji poskytuje - jde o sociální dávky (mimořádná okamžitá pomoc, příspěvek a doplatek na bydlení) v gesci Ministerstva práce a sociálních věcí, resp. Úřadu práce ČR, záruky v gesci Národní rozvojové banky či snížení DPH v gesci Ministerstva financí, resp. Finanční správy ČR. Zjistí také, kterých devět firem ukončilo dodávky energií či kdo patří mezi pět dodavatelů poslední instance. Nechybí ani potřebné kontakty.

 „V režimu DPI zůstává šestina zákazníků energií, z toho asi polovina bohužel nereaguje. V jejich zájmu je přejít na standardní smlouvu. Sníží si tak zálohy a mohou ušetřit,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček v demisi a dodává: „Pokud se ještě nikdo neozval, je vhodné DPI kontaktovat napřímo.“
„Svolali jsme na středu mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny, kde chceme projednávat tři zákony. Jednak znovu zákon o DPH na příští rok, obnovitelné zdroje a zákon o obchodování s emisními povolenkami. Co se týče DPH, je to znovu snížení DPH na rok 2022 z 21 % na 0 %. A znovu opakuji argument, že to Evropská komise neakceptuje, není pravdivý. Komisař Paolo Gentiloni, který má na starosti daně, paní Schillerová s ním jednala, s tím souhlasí, bere to na vědomí, protože žádné jiné řešení nemáme,“ dodává předseda vlády Andrej Babiš v demisi.
„Pomoc, kterou domlouváme se všemi, kterých se daná věc týká, mohou využít spotřebitelé, firmy i OSVČ. Stačí se podívat do přehledu v letáku a obrátit se na uvedenou organizaci. Leták díky spolupráci s Ústředním krizovým štábem dostanou všechny územněsprávní celky v České republice, tedy kraje, města a obce,“ říká náměstek ministra pro energetiku René Neděla a dodává: „Zabýváme se i dalšími způsoby pomoci, ty se mimo jiné odvíjí od postoje zákonodárců.“  
„Teď je důležité najít spotřebitele, kteří ani nevědí, že spadli do režimu DPI. Proto jsme se spojili s obcemi a nevládními organizacemi. Pokud si nejste jistí, jestli se problém netýká také vás nebo vašich blízkých, podívejte se na rady, které najdete na našem webu www.eru.cz. Kromě návodů zde najdete také kontakty, na koho se obrátit, potřebujete-li s čímkoliv pomoci,“ doplňuje předseda rady Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Stanislav Trávníček.

Připomíná přitom aktivity ERÚ v dané věci zaměřené na seniory či fungující spolupráci se samosprávami, ať už se jedná o kraje či města a obce, mimo jiné přes Svaz měst a obcí či Sdružení místních samospráv.

MPO stejně jako ERÚ aktuální informace průběžně zveřejňuje na svém webu na adrese www.mpo.cz/energie. Zde jsou mimo jiné na jednom místě k dispozici otázky a odpovědi, tiskové zprávy, letáky, grafika či videa. Novinky se operativně publikují také na sociálních sítích. Zákazníci mohou využít také pomoc po telefonu na informační lince 1212 pod volbou 5. A o aktuálním dění každý týden jedná pracovní skupina složená ze zástupců MPO, ERÚ, MPSV, DPI, distributorů a dalších.

To vše s cílem pomoci široké veřejnosti po ukončení dodávek energií skupinou Bohemia Energy Entity oznámené letos v říjnu. Dle informací ze 13. prosince 2021 následovaly společnosti A-Plus Energie obchodní, COMFORT ENERGY, EAGLE ENERGY, Energie ČS, Europe Easy Energy, Kolibřík Energie, Ray Energy a X Energie.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!