Lidé na vozíčku si vyzkoušeli telerehabilitaci

Lidé na vozíčku si vyzkoušeli telerehabilitaci
Hendikepovaní z Ligy vozíčkářů měli možnost vyzkoušet si zařízení pro telerehabilitaci.

Software Mira Rehab s technologií na sledování pohybu jim v brněnské organizaci představil jednatel společnosti E-health and Telemedicine Ondřej Svoboda. Ten se dlouhodobě věnuje telemedicíně a modernizaci zdravotnictví.

Zařízení Mira Rehab využívá k rehabilitaci formu 3D cvičení pomocí počítačových her. Software umožňuje rehabilitovat z domova a usnadňuje tak život lidem s hendikepem. 

„Cílem je motivovat ke správným pohybům. To je koordinováno a kontrolováno technologiemi s pohybovými senzory,“ přibližuje fungování zařízení Svoboda, který studuje Advance Institut pro Master in Healthcare Administration.

Dnešní setkání navazuje na prosincové předání softwaru Mira Rehab osmi rodinám ze spolku Srdce na pravém místě.

„Jejich zpětná vazba je skvělá a dostali jsme možnost telerehabilitační software představit i našim členům. S telerehabilitací jsem se seznámil v rámci studia v Nizozemí. Na západě jsou tyto technologie běžnou součástí rehabilitačních cvičení. Zde si své místo teprve hledají,“ říká Tomáš Koubek, který je hlavním fyzioterapeutem v Lize vozíčkářů.

Hendikepování na vozíčku mají nyní příležitost vyzkoušet si technologie telemedicíny osobně. Liga vozíčkářů je organizace, jejímž cílem je posílit potenciál člověka s postižením a zapojit znevýhodněné občany do společnosti. 

V září 2020 zahájila novou službu osobní asistence, kterou je rehabilitace. Chce tak prostřednictvím pravidelného cvičení podpořit zachování a rozšíření schopnosti sebeobsluhy klientů. Právě zde se spojily cesty Ligy vozíčkářů a zařízení Mira Rehab, určené k telerehabilitaci. 

"Díky moderním technologiím telemedicíny rehabilituje formou hry osm dětí ze spolku Srdce na pravém místě z  domova. Cílem je pozitivně motivovat ke splnění různých úkolů. Děti s různým postižením, mezi nimi i mozkovou obrnou, provádí zábavnou formou fyzioterapeutická cvičení. Mám zpětnou vazbu od rodičů, že se na rehabilitování těší,“ říká Jakub Kohoutek ze spolku Srdce na pravém místě, který vlastní licence od prosince.

Svoboda: Budoucnost zdravotnictví je v telemedicíně

Podle Svobody je potřeba využít možnosti, které telemedicína nabízí a modernizovat zdravotnictví. Jeho společnost nabízí kromě rehabilitačního softwaru také zařízení Dr. Digital pro měření vitálních funkcí z domova. 

„Dr. Digital umožňuje pomocí technologických zařízení monitoring základních životních funkcí. Diagnostiku přenáší do digitálního světa. Virtuální klinika Dr. Digital se zaměřuje také na osvětu a vzdělávání pacientů,“ dodává Svoboda, který organizuje webové semináře s cílem sdílet zkušenosti lékařů s telemedicínou.  

FOTO:
Ondřej Svoboda, zakladatel a jednatel společnosti E-health and Telemedicine
Tomáš Koubek, hlavní fyzioterapeut v Lize vozíčkářů

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!