Léčba buněčnou terapií po traumatech očí

Léčba buněčnou terapií po traumatech očí
V tomto týdnu se dostala do další fáze léčba pacientů, kteří díky buněčné terapii mohou získat zpět zrak. Terapie založená na transplantaci vlastních kmenových buněk nazvaná Holoclar® má schopnost obnovit zrak pacientů s těžkým poškozením očí po traumatech popálením či poleptáním.

První pacienti léčebného centra podstoupili již v květnu tohoto roku úvodní fázi, kdy byl biopsií proveden odběr vitálních kmenových buněk z limbu rohovky při lokální anestézii. Po dvou měsících se pacienti vrátili, aby jim byl Holoclar transplantován zpět na poraněnou rohovku. Zákrok je prováděn v celkové anestezii, kdy je chirurgicky snesena povrchová, jizevnatě přestavěná plocha rohovky, a poté je aplikován autotransplantát. 

Aby mohl autotransplantát Holoclar vzniknout, bylo potřeba v italské Modeně, v laboratoři firmy Holostem Terapie Avanzate, kultivací trvající cca 50 dní “vypěstovat” novou vrstvu zdravé tkáně z odebraných  limbálních buněk. Ty jsou za normálních okolností odpovědné za udržování zdravého očního prostředí a opravu poškozených buněk. Cílem léčby je tedy obnova poškozené rohovky vlastními kmenovými buňkami, které mohou nadále přirozeně a nepřetržitě rohovku regenerovat. Autotransplantát je pak sám o sobě průhlednou, kruhovou membránou obsahující 300 000 až 1 200 000 životaschopných autologních buněk lidského rohovkového epitelu (79 000 - 316 000 buněk/cm2).

Operace, při které lékař implantuje Holoclar pacientovi trvá cca 1 hodinu a je možná pouze ve zdravotnickém zařízení, jehož součástí je tkáňové zařízení oprávněné se souhlasem Státního ústavu pro kontrolu léčiv nakládat s transplantovanými tkáněmi. První takové léčebné centrum v ČR a střední Evropě pro tuto konkrétní léčbu otevřela Fakultní nemocnice Brno ve spolupráci se společnostmi Holostem Terapie Avanzate a jejím českým zastoupením firmou MEDASOL, s.r.o.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!