Kynžvart v sobotu otevře přípravnu pokrmů a zve na Zámecký jarmark

Kynžvart v sobotu otevře přípravnu pokrmů a zve na Zámecký jarmark
Při letošním ročníku řemeslného jarmarku dojde k otevření Přípravny zámeckých pokrmů a s tím související prezentace každodenní šlechtické snídaně v přilehlých prostorách pokladny zámku.

K této příležitosti dojde také k zahájení prohlídek Zámeckým parkem s průvodcem. Slavnostní den bude završen poutní mší svatou v zámecké kapli sv. Antonína Paduánského.

"V Přípravně zámeckých pokrmů návštěvníkům opět jiným způsobem přiblížíme šlechtickou rodinu Metternichů a objasníme další podrobnosti ohledně každodenního provozu zámku," říká kastelán Ondřej Cink. Bude zde vystaven rodový servis Metternichů. Kameninový, glazovaný, zdobený mytologickými motivy a erbem rodu Metternichů – tři svatojakubské mušle na bílém poli zdobného štítu věnčeném řádem zlatého rouna, položeném na hermelínovém plášti s knížecí korunkou a rodovým heslem Kraft im Recht – V právu je síla. Servis byl vyroben ve Francii v prestižní porcelánce Gien založené roku 1821 angličanem Thomasem Hallem. Jídelní servis si u této porcelánky objednalo početné množství prominentních šlechtických rodin. Instalace bude doplněna pozlaceným servisem Thomire spolu s dalšími pomůckami pro předkládání pokrmů.

Přípravna je vyinstalována v malé místnosti určené pro úpravu pokrmů a nápojů pro předkládání na stůl rodiny. Potřebnou výbavou tvořilo nejrůznější nádobí včetně překládacích mís, příborů, stolní prádlo, ohřívače talířů a jídla, příruční ohřívače, buffetové pulty, kořenky, slánky, nádobky na oleje, apod. Pochopitelně kapacita místnosti Přípravny zámeckých pokrmů nestačila k uložení veškerého servisu, proto naproti přes orientální chodbu, v místnosti, kde jsou v této chvíli vyinstalovány sbírky Carla Hussa, se nacházela tzv. Tabulní komora, kde bylo uloženo veškeré nádobí, které bylo potřeba k provozu a prezentaci takto vysoce postavené rodiny.

Doprovodným programem bude Zámecký jarmark zaměřený na dobová řemesla. Jednotlivé dílny budou tvořit stezku přízemím zámku. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet drátenictví, paličkování, řezbářství, šperkařství, předení na kolovratu, nebo mramorování papíru technikou Suminagashi. Mezi stánky bude zajištěno i občerstvení, otevřené budou samozřejmě i obě přilehlé restaurace a zámecká kavárna a v blízkosti zámku bude nafukovací skákací hrad pro děti od dvou let. Součástí programu bude také vědomostní soutěž formou testu pro návštěvníky zámku o volné vstupenky do Techmania Centre v Plzni.

Štítky: zámek kynžvart

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!