Krizový štáb: Počet hospitalizovaných klesá, na intenzitní péči je tlak

Krizový štáb: Počet hospitalizovaných klesá, na intenzitní péči je tlak
Krizový štáb Plzeňského kraje po zhodnocení situace informuje, že v nemocnicích klesá počet standardních hospitalizací covid pozitivních pacientů.

Stále však přetrvává tlak na lůžka intenzivní péče. Tento trend očekává do vánočních svátků.

Podle ředitele KHS Michala Bartoše pokračuje v Plzeňském kraji pokles nových případů pozitivních osob na SARS CoV2. Mezitýdenní pokles je 19-20 %, nejvíce v okrese Plzeň-město a Domažlice. Denní průměr nově evidovaných případů je 600/100 tis. „Z celonárodního hlediska je Plzeňský kraj na druhém místě od konce. Z tohoto pohledu jsme na tom velmi dobře,“ uvedl M. Bartoš. Na zřeteli je ale stále třeba mít možné zvýšení mobility v průběhu vánočních svátků i příchod mutace omikron. Ta zatím v Plzeňském kraji potvrzena není, ale objeví-li se, rychle se šíří. Opatrnost a dodržování nastavených opatření je tak stále na místě.

Počty hospitalizovaných a trendy jejich nárůstu
Koordinátor lůžkové péče pro Plzeňský kraj prof. Jan Beneš potvrdil, že v posledním týdnu dochází k poklesu počtu hospitalizací pacientů s onemocněním covid-19 vyžadujících standardní lůžko a běžnou oxygenoterapii. „Vzhledem k délce stonání však stále nedochází k uvolnění lůžek intenzivní péče, kde zaznamenáváme setrvalý vysoký tlak a potřebu alokovat personál i lůžkovou kapacitu, což omezuje běžně prováděné elektivní zdravotnické zákroky a operace,“ upozornil. Aktuální stav hospitalizovaných na standardním lůžku je 213 a 55 je v intenzivní péči. 27 pacientů je na umělé plicní ventilaci a 1 na ECMO. Nejvíce pacientů je ve FN Plzeň.  

Pomoc Armády ČR v Plzeňském kraji
Hejtmanka Ilona Mauritzová a koordinátor lůžkové péče Jan Beneš poděkovali vedení Armády ČR za výpomoc v nemocnicích i za odběrové mobilní týmy s tím, že nyní Armáda ČR soustředí síly na pomoc jiným krajům. V tuto chvíli ještě vojáci vypomáhají v nemocnicích ve Stodě, Domažlicích, v Sušici a v Rokycanech.

Situace v pobytových sociálních službách
Oproti předchozímu období v současné době počty covid pozitivních klientů a zaměstnanců zaměstnanců v karanténě v řádu jednotek stouply, ale nedosahují hodnot z 23. 11. „V převážné většině pobytových sociálních služeb pozitivní klienti nejsou, takže je zřejmé, že aplikovaná režimová opatření jsou účinná,“ informoval členy krizového štábu Filip Zapletal, vedoucí Odboru sociálních věcí.  V karanténě, v pracovní neschopnosti či na OČR je 263 zaměstnanců (9,30 %), pozitivních zaměstnanců je 47 (1,66 %). Klientů je z celkového počtu 4288 pozitivních 33, což činí pouhých 0,77 %.
Hejtmanka Ilona Mauritzová v této souvislosti poděkovala všem ředitelům sociálních pobytových zařízení za včasnou realizaci omezujících režimových opatření a zajištění vysoké proočkovanosti klientů i zaměstnanců. „Myslím, že to byl naprosto zásadní krok, díky němuž jsme na tom nyní v Plzeňském kraji velmi dobře,“ uvedla.
V Domově pro seniory a zdravotně postižené Péče Těně, s.r.o., je situace s využitím pomoci Policie ČR a HZS PK zvládána a do konce roku se očekává její zlepšení.

Školy a školská zařízení
Školy a školská zařízení nadále procházejí povinným testováním. Ve čtvrtek 9. prosince dorazila do Plzeňského kraje sada testů v počtu  64 540 testů. Další testy dorazí do krajů podle informací Ústředního krizového štábu ve čtvrtek 16. 12. Budou  určeny pro testování  žáků na ZŠ a SŠ, které proběhne dne 20.12. Rozvoz testů na jednotlivé obce s rozšířenou působností zprostředkuje HZS a v pátek proběhne distribuce testů školám, které zřizuje Plzeňský kraj. Distribuci zajistí Odbor školství, mládeže a sportu.
„Ředitelské  volno poskytne v kraji svým žákům před Vánoci 16 středních škol. Z toho 6 středních škol poskytne ředitelské volno pouze 22. 12. a 10 středních škol poskytne ředitelské volno od  20.12 do 22.12,“ informovala krizový štáb Jaroslava Havlíčková, vedoucí Odboru školství, mládeže a sportu. Upřesnila také, že střední školy poskytují volno především z důvodů provozních, technických či organizačních. „Dvě školy poskytují ředitelské volno z důvodu epidemických, a to Hotelová škola Plzeň a Střední škola Bor,“ doplnila J. Havlíčková.
Podle údajů KHS z minulého týdne je v karanténě 3 782 žáků. Celkem 146 škol řeší karanténní opatření, což je o 17 méně, než  v předchozím sledovaném období.  Snížil se jak počet MŠ ze 45 na 25 organizací, tak počet ZŠ z 82 na 76 organizací. Pouze se zvýšil počet SŠ z 28 na 32 organizací.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               
Očkování a kapacita očkovacích míst

K dnešnímu dni bylo v Plzeňském kraji vyočkováno celkem 796 010 dávek. Dokončené očkování oběma dávkami má za sebou již 355 529 lidí a třetí posilující dávkou je očkováno 93 869 osob. „Za minulý týden bylo naoočkováno 1560 osob mobilními týmy a neregistrovaných občanů se naočkovalo 4 850 osob,“ vyčíslil Jan Karásek, vedoucí odboru zdravotnictví.
V následujících dnech budou v Plzeňském kraji veřejnosti otevřeny registrace dětí ve věku 5-11 let v Klatovské nemocnici, Domažlické nemocnici, Stodské nemocnici, Rokycanské nemocnici, EUC klinice Plzeň, Sušické nemocnici a Fakultní nemocnici Plzeň. Tato místa budou v nemocnicích očkovat minimálně jeden den v týdnu ve spolupráci s praktickými lékaři pro děti a dorost do konce roku 2021.
„Tímto krokem chceme praktickým lékařům pro děti a dorost napomoci. Podle informací ministerstva zdravotnictví obdrží vakcínu pro děti až během ledna 2022,“ uvedla k rozhodnutí kraje  hejtmanka Ilona Mauritzová s tím, že očkovací  místa jsou připravena vytvořit pro praktické lékaře pro děti a dorost zázemí. „Mají-li praktici problémy s očkováním dětí ve svých ordinacích, my jim nabízíme, aby přišli očkovat k nám – máme dostatek prostor i dostatek vakcín,“ dodala.

Testování o Vánocích
Testování o Vánocích bude testování zajištěno v omezeném rozsahu. Pro veřejnost ale zůstane zachováno. O otevíracích dobách testovacích míst bude Plzeňský kraj v příštím týdnu informovat na svých webových stránkách.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!