Kraslice: Mezi veterány nejvíce zaujal Dněpr a Oldsmobile (TV Západ)

Kraslice: Mezi veterány nejvíce zaujal Dněpr a Oldsmobile (TV Západ)
V posledních letech se v Kraslicích stává závěrečnou akcí hlavní sezóny přehlídka veteránských vozidel a motocyklů. Nejinak tomu bylo i letos v úterý 28. září na zdejším Náměstí T. G. Masaryka. Součástí výstavy historických strojů byla i hlasovací soutěž.

"My jsme to tentokrát trošku zpestřili, jednak to byl 5. ročník, tak jsme si říkali, že by to chtělo nějak osvěžit. Proto jsme vyhlásili výtvarnou soutěž pro děti do 11 let. Navíc nám k tomu napomohl i obchodní partner, který nám poskytl ceny za tímto účelem. Byla to společnost, která vyrábí klasické kovové dětské hračky. Takže nám poskytla několik kousků těchto hraček a ty jsme poté mohli rozdávat jako ocenění výtvarné soutěže," přiblížil starosta Kraslic Roman Kotilínek. 

Hlavním tahákem ale byla vozidla a motocykly, které jejich majitelé přivezli ukázat. Stroje si se zájmem prohlížely celé rodiny. Mnozí se zúčastnili také hlasování, ve kterém mohli získat odměny. 

"Myslím si, že účast začíná být docela zajímavá. Má rostoucí tendenci. Letos už bylo přes 40 vozidel, která tu byla k vidění, plus nějaké motocykly. Je to určitý posun v těch počtech nahoru. Což mě velmi těší, protože to znamená, že naše kraslická akce – setkání veteránů - začíná být poměrně, nechci říci významné, ale dostává se do podvědomí veřejnosti motoristické," komentoval účast starosta. 

Zajímavostí bylo také vyhodnocení účastníka, jenž přijel z největší dálky. Byl z Karlových Varů. Je tedy jisté, že ostatní účastníci z obou stran hranice tedy přijeli z nejbližšího regionu. A bylo na co koukat. 

V kategorii Moto byla vyhodnocena nejstarší Jawa Villiers zvaná Chobot z roku 1932 Jana Zachovského. Cenu starosty města získal Dalibor Lusk se svou "Čézetou" 150 z roku 1952. V divácké soutěži se na třetím místě umístil Standard Curier Luxus 500 cm Vladimíra Prchala. Jaroslav Kafka se svým skútrem ČZ 501 zvaným prase zaujal diváky natolik, že jej poslali na druhé místo. První příčku obsadil Dalibor Lusk se strojem KMZ K 750 Dněpr. 

Nejstarším vozidlem přijel Richard Janča, a byl jím Chrysler 58 Touring z roku 1925, což byl zároveň již zmíněný účastník z největší dálky. Oceněna byla také žena za volantem, kterou se stala Daniela Maňáková ve Fordu Thunderbird z roku 1975. Cenu starosty si odvezl Jörg Hamm z Klingenthalu se Škodou Felicia z roku 1961. 

V diváckém hlasování se na třetí pozici umístil KDF 82 Kübelwagen (Kaďour) z roku 1961 pana Petra. Druhé místo obsadila IFA F9 z roku 1958 Jaroslava Kafky. Nejkrásnějším vozem lidé zvolili Oldsmobile 88 Dynamic z roku 1959 Luďka Erbena. 

Velkým zážitkem pro všechny byl závěrečný postupný odjezd většiny zúčastněných veteránů. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!