Krajské nemocnice vyráží do terénu a rozšiřují nabídku očkování bez registrace

Krajské nemocnice vyráží do terénu a rozšiřují nabídku očkování bez registrace
Nemocnice Plzeňského kraje se snaží dále usnadnit veřejnosti očkování, aby bylo dostupné pro všechny zájemce, kteří z jakýchkoli důvodů očkování dosud neabsolvovali.

Mimo jiné se vytvořily mobilní očkovací týmy a rozšiřuje se možnost očkování bez registrace. Na některých očkovacích místech je dále možné si vybrat typ vakcíny. K dispozici je hlavně vakcína od společnosti Pfizer a dle očkovacího místa také Moderna nebo jednodávkový Janssen. Klatovská nemocnice v pátek přesouvá očkovací místo z kulturního domu do areálu nemocnice.

Statistiky očkování

Nemocnice Plzeňského kraje provozují dlouhodobě šest očkovacích míst, které jsou v Plzni (VOČM), Klatovech, Domažlicích, Stodu, Rokycanech a v Plané. K včerejšímu večeru (16.8. 20:45) podala všechna uvedená očkovací místa přes 263 tisíc dávek vakcín. Dvě dávky vakcíny obdrželo resp. očkování bylo dokončeno u 125 tisíců osob. Nejvíce vakcín aplikovalo zájemcům Velkokapacitní očkovací místo v Plzni-Skvrňanech (přes 87 tisíc), OČM Stodské nemocnice (52 tis.) a Klatovské nemocnice (47,5 tis.).

Očkovací místa Skupiny NPK se na očkování v Plzeňském kraji podílejí zhruba 44 procenty. Celkově se totiž v Plzeňském kraji (na území kraje) podalo přes 597 tisíc dávek vakcíny a očkování bylo ukončeno u 290 tisíci osob. Minimálně jednu dávku vakcíny pak v Plzeňském kraji dostalo 310 tisíc lidí.

Naočkovaných obyvatel kraje je ale ještě o něco více. Několik tisícovek obyvatel kraje se totiž nechalo naočkována v jiném regionu a v porovnání s tím, kolik obyvatel jiných krajů absolvovalo očkování na Plzeňsku, má kraj pozitivní bilanci zejména s Prahou a Středočeským a Jihočeským krajem. Minimálně jednu dávku vakcíny tak ve skutečnosti obdrželo už 320 tisíc obyvatel Plzeňského kraje (54,1 %) a ukončené očkování má už 294 tisíc obyvatel (49,7 % obyvatel kraje). Je jisté, že část obyvatel absolvovala očkování také v zahraničí. S velkou pravděpodobností toho využili čeští zaměstnanci pracující v cizině a zejména pak pendleři z příhraničních oblastí. Toto očkování není ve statistikách zatím zahrnuto.

Mobilní očkovací týmy

Očkovací místa NPK vytvořily zatím minimálně čtyři mobilní očkovací týmy. Od tohoto týdne začnou obsluhovat oblast Klatovska (Klatovská nemocnice), Domažlicka a část Tachovska (Domažlická nemocnice), jižní Plzeňsko a část Tachovska (Stodská nemocnice) a Rokycansko (Rokycanská nemocnice).

„Kontaktujeme starosty a starostky jednotlivých obcí případně i měst v regionu, především těch, kde je míra proočkování pod krajským průměrem, a informujeme je o možnostech, že by se u nich zastavil náš mobilní očkovací tým. Na vedení obce pak je, aby oslovilo obyvatele, zjistilo zájem a pak už stačí se jen domluvit na konkrétním termínu, kdy očkovací tým přijede,“ popisuje za Klatovskou nemocnici Vladimíra Nováčková.  

Například mobilní tým Domažlické nemocnice plánuje, že bude vyjíždět k očkování zpravidla v úterý a čtvrtek. „Může se to ale měnit. Bude záležet na zájmu a možnostech obcí. Tento týden máme v plánu i středu. Předpokládáme, že bychom mohli za den navštívit tři čtyři místa. Pokud se bude jednat o menší obce, můžeme zvládnout i více. Budeme s sebou vozit hlavně vakcínu Janssen, která je jednodávková, ale budeme mít k dispozici na vyžádání i vakcínu Pfizer. Tam se pak budeme individuálně domlouvat na aplikaci druhé dávky,“ popisuje za Domažlickou nemocnici Monika Hubáčková.

Nejnižší podíl naočkovaných obyvatel mají v kraji především menší obce do 200 obyvatel, které jsou vzdálenější od velkých stacionárních očkovacích míst. Tam stačí k nízkému průměru malé množství nenaočkovaných obyvatel. Nezřídka se jedná také o příhraniční regiony, kde může být důvodem nízkého podílu naočkovaných i skutečnost, že řada lidí pracuje v zahraničí jako pendleři, z nichž někteří podstoupili očkování v Německu a v české evidenci jsou zatím evidováni jako neočkovaní.

 Očkování bez registrace

Očkování bez registrace využilo v Nemocnicích Plzeňského kraje od července už zhruba 2700 lidí. Zájem je konstantní a největší pak ve Stodu, kde nemocnice nabídla jako první v kraji očkování bez registrace každý pracovní den, a navíc v úterý, středu a čtvrtek dokonce i pro mládež od 12 do 15 let. „Lidem flexibila provozu vyhovuje a u nás zájem mírně roste. Denně očkujeme bez registrace několik desítek zájemců. Kapacity máme dostatečné. Vše je bez čekání,“ říká za Stodskou nemocnici Pavlína Tůmová.

K podobnému modelu se nově připojuje i Domažlická nemocnice. „Očkování bez registrace bude nově každý pracovní den od 8 do 12 a od 13 do 15 hodin. To platí pro kategorii dospělých od 16 let. Mládež od 12 do 15 let může přijít bez registrace v pondělí a ve středu od 9 do 10 hodin,“ říká Monika Hubáčková.

Klatovská nemocnice, Nemocnice následné péče Svatá Anna a Velkokapacitní očkovací místo v Plzni ponechávají pro neregistrované provoz zatím jednou v týdnu. „Je ale pravděpodobné, že se bude nabídka dál rozšiřovat. V takovém případě budeme informovat na našich webech," říká mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.   

Zpočátku byla skladba zájemců o očkování bez registrace velmi pestrá. V posledních dnech začínají mírně dominovat dvě skupiny. Za prvé cizinci pracující v Čechách, kteří se dříve zřejmě neuměli například i kvůli jazykové bariéře k očkování registrovat, a dále rodiny, které očkování odkládaly, ale od podzimu chtějí  normálně žít bez nutnosti se opakovaně nechat testovat. Zároveň chtějí být naočkováni společně.

Další provoz očkovacích míst

S výjimkou očkovacího místa Klatovské nemocnice, které se od 20. srpna stěhuje z kulturního domu do nemocnice, zůstávají všechna očkovací místa Skupiny NPK ve svých současných lokalitách. „Chtěl bych ještě jednou poděkovat městu Klatovy, že nám kulturní dům poskytlo. Naočkovali jsme v něm přes 20 tisíc lidí. Věřím, že to přispěje k tomu, aby případné další vlny pandemie nemoci covid měly mírný průběh a aby kulturní dům sloužil do budoucna už pouze svému původnímu účelu. V nemocnici bude očkování pokračovat v ortopedické ambulanci," říká ředitel Klatovské nemocnice Jiří Zeithaml.

Velkokapacitní očkovací místo má k dispozici společenský sál Středního odborného učiliště v Plzni ve Vejprnické ulici do konce září. Stěhovat se nebude. Případné nedokončené očkování druhými dávkami převezme Rokycanská nemocnice.

Stodská nemocnice, která provozuje očkovací místo v kulturním domě Stod, může zůstat minimálně do konce listopadu. Ostatní očkovací místa krajských nemocnic jsou přímo v budovách nemocnic (Rokycanská nemocnice, Domažlická nemocnice, Nemocnice Svatá Anna v Plané). 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!