4. základní škola na Košutce chce zelenou střechu

4. základní škola na Košutce chce zelenou střechu
Střešní pláště objektů 4. základní školy Plzeň v Kralovické ulici na Košutce již dosluhují. Proto město Plzeň podá žádost o dotaci na zelenou střechu pro danou školu do výzvy Národního programu Životní prostředí – Hospodaření s vodou v obcích.

 Zastupitelé města schválili přípravu a následné podání žádosti o dotaci a předfinancování projektu ve výši sto procent v maximální výši 45,526 milionu korun včetně DPH, které bude kryté prostředky z rozpočtu města Plzně z Fondu města pro kofinancování dotovaných projektů v roce 2023 v případě přidělení dotace.

„Objekty školy, jídelny a tělocvičny potřebují nové střešní pláště. V několika místech je patrná lokální porucha spádu nebo odlupující se izolace. Optimálním řešením je provedení jednoplášťové zelené střechy jako vzorového případu v souladu s Adaptační strategií města Plzně a v souladu s Národním akčním plánem adaptace na změnu klimatu,“ vysvětlil primátor města Plzně Martin Baxa.

Aplikací zelené střechy se zlepší mikroklima střešního pláště budovy, zvýší se tepelný odpor střešní konstrukce, eliminují se teplotní rozdíly střešní konstrukce, zvýší se životnost konstrukce, zvýší se vlhkost okolního vzduchu a zlepší se mikroklima v okolí střechy, zadrží se část dešťových vod ve vegetačním souvrství zelené střechy a zpomalí se odtok dešťových vod do jednotné kanalizační stokové sítě, zvětší se plochy pro flóru a hmyz, napomůže se zlepšení čistoty ovzduší zachycováním prachových částic, ochrání se hydroizolace střechy budovy.

Celkové odhadované náklady na realizaci projektu jsou ve výši 45,526 milionu korun včetně DPH, z toho je odhadovaná celková výše způsobilých nákladů pro Národní program Životní prostředí 35,997 milionu korun.

S realizací projektu se počítá v roce 2023. Odhad nákladů na údržbu nové střechy činí 70 tisíc korun bez DPH ročně.

Město již dříve podalo žádost o podporu projektu do Operačního programu Životní prostředí, ale dle informací od zástupců operačního programu není administrace žádosti o podporu dosud ukončena a šance na její kladné vyřízení, s ohledem na alokaci výzvy, je jen velmi malá.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!