Karlovy Vary: Nemocnice obdržela prestižní evropskou cenu

Karlovy Vary: Nemocnice obdržela prestižní evropskou cenu
Mezi nejlepší pracoviště v České republice, která poskytují péči pacientům s cévními mozkovými příhodami se zařadila Nemocnice v Karlových Varech. Ta obdržela prestižní platinovou plaketu udělovanou evropskou organizací ESO (European Stroke Organisation) ve spolupráci s iniciativou Angels. Jde o druhé nejvyšší ocenění udělované touto iniciativou a je potvrzením, že dané pracoviště poskytuje péči na velmi vysoké úrovni.

"Pro naši nemocnici jde o velký úspěch a o potvrzení, že jsme se vydali správným směrem. A díky tomu se v Karlových Varech dostane pacientům s cévními mozkovými příhodami té nejlepší péče," říká Jitka Samáková, generální ředitelka Karlovarské krajské nemocnice s tím, že v mnoha ohledem tato regionální nemocnice převyšuje i jiná pracoviště u nás nebo v zahraničí.

Typicky například v rychlosti s jakou se pacientům s mozkovou příhodou dostane potřebné péče.

"U cévních mozkových příhod, kterým se lidově většinou říká mrtvice, je právě čas naprosto zásadní. Rychlost, s jakou pacient dostane potřebnou péči totiž rozhoduje o tom, zda se navrátí do běžného života, bude mít následky či zemře," potvrzuje Igor Karpowicz, primář oceněného Neurologického oddělení Nemocnice v Karlových Varech.

Cévní mozkové příhody totiž vznikají na základě trombózy, embolie nebo krvácení a jsou druhou nejčastější neúrazovou příčinou úmrtí v České republice. U pacienta náhle dochází k zneprůchodnění cév zásobujících mozek kyslíkem a následně k jeho závažnému poškození.

"Pro záchranu pacienta je proto důležité v první řadě zjistit příčinu mozkové příhody a co nejdříve obnovit zásobování mozku kyslíkem " vysvětluje Karpowicz s tím, že na pomyslném republikovém žebříčku v rychlosti zahájení trombolytické péče je karlovarská nemocnice na čelních místech.

Tyto údaje jsou hodnoceny každý měsíc a za celý rok 2017 dosáhla karlovarská nemocnice na pomyslné 7. místo.

"V praxi to znamená, že pokud je v našem regionu pacient postižen cévní mozkovou příhodou, je mu péče průměrně za celý rok 2017 poskytnuta už za 20 minut," dodává.

V praxi to znamená, že šance pacientů v Karlovarském kraji na záchranu a návrat k normálnímu životu je velmi vysoká. Snahou všech pracovišť je zracionalizovat léčebné postupy tak, aby nemocný dostal účinnou léčbu co možná nejrychleji. V uplynulých letech došlo k racionalizaci diagnostiky i léčby tak, že v řadě parametrů předstihlo karlovarské pracoviště i řadu fakultních nemocnic. Pomáhá tomu i aktivní spolupráce karlovarské neurologie s urgentním příjmem nemocnice (Emergency), kdy diagnostikovaný pacient postupuje například trombolýzu, čili léčbu zaměřenou na rozpuštění krevní sraženiny, která zamezuje průchodnosti cévy, velmi rychle po předání záchrannou službou.

"Nejde přitom o nijak zanedbatelná čísla. Jen v roce 2017 bylo v karlovarské nemocnici hospitalizováno 371 nemocných s diagnózou mozková příhoda, 63 procent těchto nemocných prošlo Intenzivní péčí. 43 procent nemocných s mozkovou příhodou bylo léčeno v úvodu systémovou léčbou pomocí trombolýzy," upozorňuje Karpowicz.

V samotném Karlovarském kraji to vychází na 309 nemocných na 100 000 obyvatel a jen díky tomu, že karlovarská nemocnice provozuje Centrum vysoce specializované cerebrovaskulární péče, zvýšila se razantně i dostupnost moderní trombolytické léčby. Jen za rok 2017 ji v Karlových Varech podstoupilo 140 pacientů.

Udělení prestižní plakety má o to vyšší hodnotu, že jde o multikriteriální hodnocení komplexní péče o nemocné s mozkovou příhodou. Při rozhodování o jejím udělení se tak neposuzuje jen rychlost, kdy je léčba poskytnuta, ale také používané metody, jejich úspěšnost i míra péče ošetřovatelské, rehabilitační apod. Nejvyšší stupeň, diamantovou plaketu, v České republice získala za rok 2017 pouze dvě pracoviště. Karlovy Vary jsou pak jedním z devíti pracovišť, které obdrželo druhé nejvyšší ocenění, tedy platinovou plaketu.


Zdroj: Vladislav Podracký, tiskový mluvčí KKN

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!