Karlovy Vary: Jak ověřovat a zpracovávat informace učí středoškoláky krajská knihovna

Karlovy Vary:  Jak ověřovat a zpracovávat informace učí středoškoláky krajská knihovna
Krajská knihovna v Karlových Varech vytvořila workshop mediální gramotnosti inspirovaný únikovými hrami s názvem CrashFake!, který prověřuje znalosti studentů středních škol v ověřování informací a dohledávání zdrojů. V průběhu roku bude hra ověřována na studentech v Karlovarském kraji, následně bude metodika poskytnuta k použití i dalším knihovnách.

CrashFake! je název hry, která je zaměřená na informační a mediální gramotnost. Cílem účastníků je najít v prostorách knihovny QR kód s informacemi, jejichž pravdivost musí ověřit. „Samotné hře předchází zhruba hodinové školení o tom jak a kde hledat informace, co jsou to fake news, hoaxy, jak se správně cituje použitá literatura i jak se hledá v našem knihovním katalogu,“ vysvětluje autorka projektu Eva Vodičková.

Studenti jsou po vstupním proškolení rozděleni do dvojic. Každá z nich dostane zadání, podle kterého hledá dvě různé informace, jež ověří ze tří citovaných zdrojů. K vyhledání odpovědí mají studenti k dispozici tablet, využít mohou také mobilní telefon. Hra je koncipována pro školní kolektivy do 30 studentů a trvá tři hodiny. 

O ojedinělý projekt, který podpořila společnost T-Mobile, projevila zájem řada knihoven z celé republiky.

Zdroj: Krajské listy

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!