Karlovarsko: Záchranná brzda pomáhá lidem v nouzi

Karlovarsko: Záchranná brzda pomáhá lidem v nouzi
Záchranná brzda je určena všem obyvatelům našeho regionu, které trápí nepříznivá sociální situace a jsou ohroženi sociálním vyloučením či ztrátou bydlení v souvislosti s nárůstem cen energií. O finanční dar od Karlovarského kraje si zažádalo v uplynulých měsících již 14 lidí, přičemž 5 žádostí za více než 210 tisíc korun bylo podpořeno. U zbylých se tíživou životní situaci podařilo vyřešit prostřednictvím jiné formy podpory nebo jsou stále ještě v šetření.

„Nešlo pouze o to, abychom rozdistribuovali spousty peněz mezi občany. Měli jsme na to připraveno 10 milionů korun. Nikdo nevěděl v loňském roce, kdy byla velká bouře ohledně cen energií, jak bude rok 2023 vypadat. Naším cílem bylo aktivizovat spolupráci se sociálními pracovníky na obcích, se sociálními službami a pomoc obyvatelům skrze standartní nástroje, které dneska jsou. A to hodnotíme, že se nám povedlo, protože ze 14 žádostí bylo 5 vyřešeno, aniž bychom do toho museli vkládat peníze,“ uvedl radní pro oblast sociálních věcí Robert Pisár.

U zmíněných 5 žadatelů se podařilo aktivizovat sociální práci a pomoci lidem se žádostí o dávky státní sociální podpory či pomoci v hmotné nouzi, podána byla také odvolání ve věci stupně příspěvku na péči a mimořádné okamžité pomoci a v jednom případě se žadatele povedlo propojit s energetickým odborníkem Ministerstva průmyslu a obchodu ohledně získání dotace z programu Zelená úsporám light. U 4 žádostí v celkové výši necelých 130 tisíc korun nyní ještě probíhá šetření. „Pokud se jedná o to, komu je pomoc směřována, tak je to široké spektrum žadatelů. Máme tam žadatele jak seniorského věku, tak lidi, kteří mají omezenou svéprávnost nebo osoby, jež se potýkají s dluhy a nedokáží situaci sami vyřešit,“ doplnil Robert Pisár.

Ukončení příjmu žádostí je stanoveno na poslední den v prosinci letošního roku, protože alokované finanční prostředky Záchranné brzdy jsou vázané na rozpočet Karlovarského kraje na rok 2023 schválený zastupitelstvem. A jak může člověk, který se dostal do tíživé životní situace, získat podporu od Karlovarského kraje? Zájemce musí nejdříve zažádat na Úřadu práce České republiky o dávku státní sociální podpory, případně o dávku hmotné nouze. V případě, že tento krok sám nezvládne, pomůže mu sociální pracovník obecního úřadu nebo nejbližší poskytovatel sociální služby. Pokud by mu ani po získání dávky od úřadu práce nezbýval dostatek finančních prostředků a hrozila by mu vážná újma, sepíše se sociálním pracovníkem obecního úřadu žádost o finanční dar od Karlovarského kraje.

Zdroj: Krajské listy

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!