Karlovarsko: Celníci zjistili více než 30 porušení předepsané nejvyšší hmotnosti

Karlovarsko: Celníci zjistili více než 30 porušení předepsané nejvyšší hmotnosti
Karlovarští celníci při kontrolách nízko-rychlostního vážení vozidel od začátku září zjistili více než 30 porušení předepsané nejvyšší hmotnosti a uložili pokuty přesahující 250 tisíc korun. Kontroly nízko-rychlostního vážení jsou jednou z mnoha kompetencí celní správy, které provádí v součinnosti s dalšími složkami.

Kontrolní skupiny karlovarských celníků vážení vozidel provádí na různých stanovištích v součinnosti s CSPSD Karlovy Vary (Centrum služeb pro silniční dopravu). Pozornost zaměřují především na nákladní a dodávková vozidla s hmotností do 3,5 tuny. 

Téměř denně se při své kontrolní činnosti setkávají s přetíženými vozidly, a to nejen u tuzemských přepravců. Jen od začátku září ve více než 30 případech skončily kontroly vozidel, jež byly podrobeny kontrolnímu vážení, s pozitivním výsledkem. Řidičům celníci uložili pokuty v celkové výši 251 000 korun. 

V některých případech dochází k tomu, že jsou vozidla přetížena téměř o 100% nejvyšší povolené hmotnosti. Za taková překročení přípustných hodnot stanovených zákonem o pozemních komunikacích celníci uložili na místě pokuty v maximální výši 15 000 korun a zákaz další jízdy. Provozovatele vozidel poté čeká správní řízení, která provádí místně příslušný obecní či městský úřad. 

Zdroj: Celní správa

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!