Jindřichovice: U pietního místa je nové parkoviště

Jindřichovice: U pietního místa je nové parkoviště
Pietní místo na historickém pohřebišti u Jindřichovic na Sokolovsku je častým cílem turistů a návštěvníků, kteří si přijíždějí připomenout historii a osudy lidí v někdejším zajateckém táboře vzniklém v roce 1915. Karlovarský kraj proto nechal poblíž vystavět parkoviště s jedenadvaceti místy pro osobní vozy a jedním stáním pro autobus.

Areál pohřebiště revitalizovaly Lesy ČR společně s Karlovarským krajem v roce 2018 jako poctu obětem války a připomínku 100. výročí vzniku samostatné Československé republiky. Kraj se už v té době zavázal, že zlepší dostupnost místa pro veřejnost.

„Důstojné pietní místo si zaslouží také odpovídající zázemí včetně prostoru pro parkování. Proto kraj deklaroval, že parkoviště vybuduje a nyní ten závazek plníme. Stavba probíhala od června do konce října letošního roku a kraj na ni ze svého rozpočtu vynaložil 3,6 milionu korun s DPH,“ vysvětlil hejtman Petr Kulhánek.

Zhotovitelem parkoviště se stala společnost KV Realinvest, která vybudovala parkovací stání s povrchovou úpravou z plastových tvárnic, vyplněných kamenivem. Parkovací prostor je ohraničen žulovými krajníky.

„Součástí stavby byla i úprava příjezdové komunikace, která se nachází podél parkoviště a je ve vlastnictví společnosti Lesy ČR. Věřím, že 21 parkovacích stání zahrnujících i místo pro autobus, bude návštěvníkům kapacitně bez problémů stačit,“ dodal náměstek hejtmana Dalibor Blažek.

Zajateckým táborem v Jindřichovicích prošlo během 1. světové války na 40 tisíc lidí ze Srbska, Ruska, Itálie a Černé Hory. Mnoho z nich zemřelo v zajetí na následky nemocí či podvýživy. Zatímco se ještě začátkem roku 2017 na zarostlém pozemku bývalého hřbitova ztrácely pod trávou a mechem pozůstatky mohyl a hrobů, nyní upravený areál skýtá náležité zázemí pro tichou vzpomínku na oběti války a na těžké chvíle v krušnohorském zajateckém táboře.


Zdroj: Mgr. Jana Pavlíková, tisková mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje,

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!