Jídlo a zdravý životný styl – téma pro setkávání mladých Čechů i Němců

Jídlo a zdravý životný styl – téma pro setkávání mladých Čechů i Němců
Plzeňský spolek KNOFLÍK rozjíždí nový projekt, který propojí české a bavorské školy a žáky má přimět k přemýšlení o spotřebních návycích. Spolu s německým Centrem pro vzdělávání mládeže ve Waldműnchenu zorganizují od listopadu do konce příštího roku celkem 12 setkání, na kterých budou mladí Češi a Bavoři společně řešit otázky zdravého životního stylu.

“Zdravý životní styl se stává otázkou pro stále více mladých lidí. Cílem našeho projektu je pomoci žákům základních a středních škol zorientovat se v možnostech stravování, ekologie, etického spotřebitelského chování, aby se dokázali sami zodpovědně rozhodovat o tom, jaké potraviny budou kupovat. Příjemným vedlejším efektem je také to, že poznají stejně staré děti ze sousední země, procvičí si cizí jazyk a natrénují si vystupování před publikem,” popisuje vedoucí projektu Magdalena Hrubá ze spolku Knoflík.

Projekt s příznačným názvem “Život? Otázka stylu!” začal již v srpnu, nyní probíhá přípravná fáze, během které se hledají vhodné základní a střední školy v Plzeňském, Jihočeském a Karlovarském kraji. Jeden seminář trvá pět dní, od pondělí do středy  bude  setkání  probíhat  v  Čechách  a  následně  od  středy  do  pátku  ve Waldmünchenu.  Žáci se budou zabývat stravovacími návyky a seznámí se s regionálními rozdíly a s tím, co mají obě země společné. Dozví se ale třeba také o přínosu regionálních a sezónních produktů ve spojitosti se snížením emisí skleníkových plynů a naučí se smysluplně a udržitelně využívat zdroje potravy.

Školy, které mají zájem se zapojit, se mohou hlásit během září a října na e-mail magdalena.hruba@knoflik.org. Podmínkou je, aby již měly partnerská zařízení na území Horního Falcka, Dolního Bavorska nebo Horních Franků. Projekt je určený žákům ve věku 12- 20 let, vítaná je aktivní znalost cizího jazyka. Jazykovou bariéru ale dokáží vedoucí projektu odbourat skrze hry a zábavné jazykové animace. Náklady na 5denní pobyt na semináři hradí škola, jedná se o 30 Euro na žáka a příspěvek dopravu. 

V loňském roce proběhl podobný česko-bavorský projekt pod názvem “Zdravá energie pro život”, kterého se zúčastnilo 18 škol, mezi nimi například Vyšší odborná škola a střední průmyslová škola elektrotechnická. Jak potvrzuje její ředitelka Naděžda Mauleová, ekologické téma žáky zajímalo: “S průběhem projektu jsme byli velmi spokojeni, studenti si navíc prohloubili své znalosti němčiny I angličtiny.” Zájem o další spolupráci vyjádřilo i Mikulášské gymnázium či Střední škola informatiky a finančních služeb v Plzni.

Projekt podpořili Evropský fond pro regionální rozvoj (ERDF), konkrétně „Program přeshraniční spolupráce Česká republika – Svobodný stát Bavorsko Cíl EÚS 2014–2020“, Česko-německý fond budoucnosti a „Kinder- und Jugend¬programm des Bundes (KJP)“.

KNOFLÍK je zapsaný spolek, působící v oblasti mimoškolního vzdělávání mládeže, který před 15 lety v Plzni založili absolventi výměnné studentské stáže v Bavorsku. Klade si za cíl vzájemné porozumění a sblížení mezi mladými lidmi z různých zemí, zprostředkování osobních kontaktů mladých lidí z obou stran česko-německé hranice, dobré česko-německé sousedství, překonání laciných klišé a v neposlední řadě kreativní trávení volného času. Více informací je možné nalézt na webu www.knoflik.org

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!