Jan Korseska se stal novým starostou MČ Praha 2, vystřídal tak svou stranickou kolegyni Alexandru Udženija

Jan Korseska se stal novým starostou MČ Praha 2, vystřídal tak svou stranickou kolegyni Alexandru Udženija
Zastupitelé městské části Praha 2 na svém zasedání zvolili novým starostou Jana Korsesku. Z funkce uvolnili Alexandru Udženija, která na svůj post rezignovala.

Alexandra Udženija, která od února tohoto roku působí jako náměstkyně primátora hl. m. Prahy pro oblast sociálních věcí, bydlení a zdravotnictví, tak opouští své místo starostky a radní MČ Praha 2, a dále zůstává jako zastupitelka. V radě MČ Praha 2 ji vystřídá Lucie Pechová, která bude vykonávat funkci neuvolněné místostarostky pro oblast sociální a zdravotnictví. Ta je předsedkyní správní rady nadačního fondu MČ Praha 2 Dvojka srdcem a dlouhodobě s Alexandrou Udženija v sociální oblasti spolupracovala.

„Dvojka je a vždycky bude mojí srdeční záležitostí, a tak rozhodnutí vzdát se mandátu starostky Prahy 2 nebylo vůbec jednoduché. Výsledky posledních voleb do Zastupitelstva hlavního města Prahy, kde nám voliči dali silný mandát, ale zamíchaly kartami a já se stala náměstkyní primátora pro oblast sociálních věcí, zdravotnictví a bytové politiky. Jako nejférovější řešení vůči všem považuji vzdát se mandátu starostky a nevykonávat obě funkce současně. Slibuji ale, že budu aktivní i jako řadová zastupitelka, a že se dál budu věnovat zejména sociálním tématům. Ať už je to Nadační fond Dvojka srdcem, nebo Kluby Dvojka pro seniory a Dvojka pro děti a rodiče. A samozřejmě i projektu Nový domov. Nepřestanu se starat o ty, kteří nejvíce potřebují naši pomoc a zaslouží si úctu a důstojné podmínky pro život,“ říká Alexandra Udženija.

Novým starostou MČ Praha 2 byl zvolen dosavadní místostarosta Jan Korseska, který s Alexandrou Udženija dlouhodobě v radě městské části zasedal a spolupracoval. Ve své gesci měl dlouhá léta na starosti oblast financí a tuto bude řídit i nadále. Díky zodpovědnému sestavování rozpočtu se městské části Praha 2 daří dlouhodobě udržovat vyrovnané hospodaření, které ovšem nikdy nebránilo rozvoji druhé městské části.

„Pozici starosty přebírám s vědomím, že naše Dvojka má veliký kredit a mnohdy bývá příkladem ostatním městským částem. Chci pokračovat v práci, kterou zde před 25 lety započal legendární starosta Mgr. Michal Basch, ostatně právě on se stal mým politickým vzorem. Byl to vzdělaný, vstřícný a optimistický komunální politik, kterého jsem si velice vážil. V politice jsem se proto i já vždy snažil o otevřený dialog se všemi. Rád bych byl právě tím starostou, za kterým budou lidé na radnici docházet s důvěrou,“ uvedl nově zvolený starosta Jan Korseska, který mezi své osobní priority řadí prosazení změn ve způsobu financování MČ ze strany hl. m. Prahy a zlepšení vzájemné komunikace, a dodal: „Budu i nadále dbát o to, aby se Praha 2 rozvíjela ve prospěch svých obyvatel. Důležité je pro mě udržet vysoký životní standard a stabilitu městské části, protože jen v takovém prostředí se může kvalitně rozvíjet jak soukromý, tak podnikatelský život.“

Jan Korseska (62 let) absolvoval Střední průmyslovou školu strojní a vystudoval management na The Open University – Business Studies. Od roku 1998 působí v komisích Rady MČ Praha 2. V roce 2000 se stal zastupitelem, kterým byl do roku 2006. Od roku 2009 je členem ODS a v roce 2014 se vrátil znovu do zastupitelstva městské části. Tentýž rok zasedl Jan Korseska v Radě městské části, kde působí dosud a je gesčně odpovědný za oblast financí a správy majetku. Předsedá zastupitelskému klubu Společně pro Prahu 2 tvořenému pravicovými stranami ODS a TOP 09, je předsedou místního sdružení, členem oblastní rady ODS Praha 2 a členem regionální rady ODS Praha. Je ženatý, s manželkou vychovává dceru, z předešlého vztahu má již dospělé dceru a syna. Volný čas nejraději tráví se svojí širokou rodinou.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!