Hvězdárna v Pardubicích připravuje modernizaci: nová kopule, interiér a robotizovaný teleskop

Hvězdárna v Pardubicích připravuje modernizaci: nová kopule, interiér a robotizovaný teleskop
Vedení pardubické Hvězdárny barona Artura Krause oznamuje plánovanou rekonstrukci a modernizaci. Opravy zahrnují výměnu kopule, obnovu interiéru a náhradu teleskopu novým robotizovaným modelem.

Podle vedoucího hvězdárny Petra Komárka prochází Hvězdárna barona Artura Krause v Pardubicích naplánovanými rekonstrukcemi a modernizacemi. Komárek uvedl, že součástí oprav bude výměna stávající kopule, rekonstrukce interiéru observatoře a nahrazení současného teleskopu novým robotizovaným modelem.

Komárek také vysvětlil, že současná kopule vyžaduje modernizaci jejího otevíracího mechanismu. 'Máme komplikovaný a zastaralý otevírací systém, jehož důsledkem je, že nám do kopule zatéká dešťová voda. Moderní astronomické kopule jsou vybaveny bočními vraty, která se otevírají jako okenní okenice. Tento systém plánujeme zavést,' řekl Komárek.

Astronomická stanice nese jméno barona Artura Krause, významného postavy, který se věnoval mnoha oborům - aviatice, sportu a samozřejmě astronomii. Před více než sto lety založil Krause v Pardubicích první veřejnou hvězdárnu v české zemi. Současná hvězdárna funguje v Domě dětí a mládeže v ulici Dukla již 32 let.

Místní radnice se rozhodla financovat nákup nového teleskopu. Jan Hrabal, náměstek primátora (ANO), vysvětloval, proč podporuje takový nákup: 'Aktuální teleskop je obnovou původního modelu z roku 1992. Renovace byla provedena v roce 2005, ale technologie pochází z 80. let. Pociťujeme vliv stárnutí na tuto zařízení, proto hvězdárna získá nový, kvalitní teleskop.'

Další náměstek primátora Jakub Rychtecký (Žijeme Pardubice) uvedl, že radnice uvolnila z rozpočtu 2,3 milionu korun na nový teleskop. 'Jde o kompletní výměnu celého zařízení včetně doplňkových menších teleskopů, příslušenství a kamery. Zahrnuje také dopravní náklady. Očekáváme, že zařízení bude fungovat dalších 20 až 30 let,' řekl Rychtecký.

Nový teleskop bude robotizovaný s filtry a možností fotografie na různých vlnových délkách, nejen ve viditelném světle. Komárek prohlásil, že nový teleskop bude většího průměru - půl metru, což umožní pozorovat i tmavší části vesmíru a dále od naší planety. Komárek dodal: 'Díky astronomickým kamerám můžeme fotografovat a zaznamenávat objekty, které jsou miliony světelných let od Země.'

Rekonstrukce Hvězdárny barona Arture Krause by měla započít přibližně za měsíc a plánované ukončení je do listopadu tohoto roku.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!