Hospodaření KKN skončilo s kladným výsledkem

Hospodaření KKN skončilo s kladným výsledkem
Odstupující představenstvo Karlovarské krajské nemocnice zveřejnilo předběžné údaje o kladném hospodářském výsledku za rok 2020. Vedení kraje to vítá, nicméně upozorňuje na to, že je hospodaření nemocnic v Karlových Varech a v Chebu stále ve velké míře závislé na masivní finanční podpoře z krajského rozpočtu a bez ní by reálný ekonomický výsledek v černých číslech neskončil.

„Jsme rádi, že KKN dosáhla podle předběžných údajů mírně kladného výsledku hospodaření. Jak dosavadní představenstvo uvádí, je to zčásti díky vstřícnosti Karlovarského kraje, který společnost v uplynulém roce 2020 podpořil souhrnnou částkou 333,4 milionu korun. Podařilo se tak stabilizovat kritickou personální situaci a postupně modernizovat obě nemocnice, což je z našeho pohledu velmi dobře pro pacienty i pro zaměstnance nemocnic. Nicméně ekonomika nemocnice tak byla naprosto zásadním způsobem sanována z krajského rozpočtu, což bychom chtěli do budoucna změnit, a to je úkol pro nové představenstvo,“ vysvětlil hejtman Petr Kulhánek s tím, že KKN má i přes kladný hospodářský výsledek stále neuhrazené závazky 1 rok po splatnosti.

    • V roce 2020 kraj v závazku veřejné služby podpořil hospodaření nemocnice částkou 220,4 milionu korun. 
    • Dále vložil Karlovarský kraj příplatek do základního kapitálu i mimo základní kapitál KKN ve výši 20 milionů korun. 
    • Téměř 16 miliony korun podpořil činnosti pohotovostních služeb nemocnic. 
    • Necelé 4 miliony korun šly na náborové příspěvky pro lékaře a další zdravotníky. 
    • Na náklady spojené se správou a údržbou majetku z roku 2019 započtené v roce 2020 vynaložil kraj pro KKN 26, 4 milionu korun. Na ostatních nákladech např. energiích šlo o částku 182 tisíce korun.
    • V prosinci 2020 schválili krajští zastupitelé další příplatek mimo základní kapitál KKN ve výši 46,3 milionu korun. 

Kraj také financoval v roce 2020 část revitalizace nemocnice v Chebu. Na tuto investiční akci vynaložil 17,5 milionu korun, nespotřebované finance přesahující 190 milionů korun převedl do roku 2021.

„V rozpočtu na letošek jsme k převedeným 190 milionům z loňska ještě připravili dalších 120 milionů, aby bylo možno pokračovat v revitalizaci chebské nemocnice. Počítáme samozřejmě i s dalšími investicemi do našich zdravotnických zařízení,“ dodal hejtman.


Zdroj: Mgr. Jana Pavlíková, tisková mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!