Hasiči varují před požáry komínů

Hasiči varují před požáry komínů
Nadcházející zimní období s sebou pravidelně nese i zvýšenou pozornost při údržbě spalinových cest. Správně vyčištěný komín připravený na topnou sezonu může zachránit nejen vysoké škody, ale dokonce i zdraví či život. Od začátku měsíce listopadu hasiči v kraji zasahovali u čtyř požárů komínů. Téměř vždy je to stejné.

Špatná či žádná údržba komína, někdy i v kombinaci s nevhodným palivem, jako je například mokré dříví. To má za následek nánosy usazením ve spalinové cestě, která vždy časem začne hořet. V lepším případě hasiči zlikvidují požár, pročistí komín a po kontrole odbornou osobou je možné komín dál používat.

 V tom horším a také častějším případě dochází k popraskání komínového tělesa, které má za následek únik zplodin hoření do obytných prostorů a také přenos tepla s následným rozšířením požáru do obytných prostorů. Obojí nejen se škodou, ale právě s ohrožením zdraví či života.

A přitom to není vůbec složité předejít takové situaci. Pravidelné čištění a kontroly. Něco si uživatel domu může provádět sám, na něco si musí zavolat odborníka. Každý takový úkon výrazným způsobem snižuje riziko vzniku požáru komína. 


Zdroj: HZS Karlovarského kraje



Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!