Fryštát zavádí a poplatky za parkování, omezuje dopravu

Fryštát zavádí a poplatky za parkování, omezuje dopravu
Fryštát zavedl poplatky za parkování ve středu města a otevřel nové parkoviště u smuteční síně s nižší sazbou. Tím chce město zmírnit dopravní zácpu. Také zavedlo parkovací karty a omezení rychlosti na 30 km/h v centru města.

Vybírání poplatků za parkování ve středu Fryštátu je již realitou. Od dubna může město očekávat příjem ze stání, které je nyní zpoplatněno odpondělního do pátku mezi 7. a 17. hodinou, a v sobotu mezi 7. a 12. hodinou. První tři hodiny stojí 10 korun za hodinu, po kterých následuje sazba 50 korun za každou další hodinu.

Automobily, které zde obvykle parkovaly po delší dobu, byly nyní přesunuty na nově vytvořené parkoviště u smuteční síně. Toto parkoviště, které je v těsné blízkosti centra města, má kapacitu 68 míst a nabízí nižší sazbu 5 korun za hodinu a dvojnásobek po třetí hodině.

'Masarykovo náměstí bylo v minulosti významně zatíženo dopravním provozem, který byl ještě komplikován nedostatkem jasné organizace parkování,' uvedl starosta Josef Bělačka. 'Celá tato situace vedla k tomu, že tato historická lokalita, která je také centrem městské památkové zóny, působila spíše jako velké, přecpané a chaotické parkoviště.'

'Potřebu změnit pravidla jsme cítili už dávno, ale až teď, když jsme otevřeli nové parkoviště u smuteční síně, máme možnost nabídnout občanům náhradní řešení dlouhodobého parkování, které pomůže ulevit centru města,' dodal starosta Bělačka.

Město navíc zavedlo parkovací karty, které občané mohou zakoupit. Ty jsou nejdražší na Masarykově náměstí, před Českou spořitelnou a v Smetanově ulici, kde majitelé bydlišť zaplatí ročně čtyři tisíce korun, místní podnikatelé šest tisíc a hosté osm tisíc korun.

V centru města a jeho okolí byla zavedena omezení rychlosti na 30 km/h a parkování je povoleno pouze na vyznačených místech. Nižší poplatky za parkování platí v zóně 2 (na náměstí u kulturního domu, v Soukenické a Československé armády u katastrálního úřadu) a v zóně 3 v Hřbitovní ulici, na parkovišti u smuteční síně, u hřbitova nebo před sportovní halou a jídelnou gymnázia.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!