Fotovoltaická revoluce na střechách krajských budov

Fotovoltaická revoluce na střechách krajských budov
Liberecký kraj pokračuje v plánu výstavby fotovoltaických elektráren na střechách svých budov, jako Gymnázium Dr. Antona Randy a Krajský úřad. Bude žádat o finance z Operačního programu Životní prostředí.

Liberecký kraj pokračuje v ambiciózním plánu výstavby fotovoltaických elektráren na střechách svých budov. V rámci tohoto projektu budou osazeny fotovoltaické panely na střechách Gymnázia Dr. Antona Randy v Jablonci nad Nisou a na budově D Krajského úřadu Libereckého kraje. Kraj bude žádat o prostředky z Operačního programu Životní prostředí 2021-2027 na financování těchto projektů.

„Cílem kraje je dlouhodobě dosáhnout energetické soběstačnosti a nezávislosti na fosilních palivech. Fotovoltaické elektrárny představují klíčový prvek moderních a udržitelných energetických řešení. Budova D Krajského úřadu Libereckého kraje bude vybavena fotovoltaickou elektrárnou o výkonu 93,6 kWp, zatímco Gymnázium Dr. Antona Randy bude mít výkon 30,36 kWp. Oba projekty by měly být dokončeny v polovině května,” uvedl náměstek hejtmana Zbyněk Miklík.

Fotovoltaické panely budou instalovány společností Wattcontrol s.r.o., která se stala vítězem veřejných soutěží na dodávku a montáž střešních fotovoltaických systémů. Cena za montáž fotovoltaiky na budově D je 3.571.858,19 korun včetně DPH, zatímco montáž na Gymnáziu Dr. Antona Randy přijde na 1.293.036,91 korun včetně DPH.

Kromě těchto projektů plánuje kraj další výstavbu fotovoltaických elektráren na mnoha budovách kraje, včetně zdravotnicko-sociálního centra, výjezdových základen, domácností pro osoby se zdravotním postižením a sociálních služeb.

Náměstek Miklík také zmínil plány krajepro výstavbu velké fotovoltaické elektrárny na bývalém vojenském letišti v Ralsku–Hradčanech. Tento projekt by měl zásadně přispět k energetické soběstačnosti kraje a jeho příspěvkových organizací. Momentálně probíhají předběžné tržní konzultace a následně bude navržen další postup.

„V Ralsku nyní čekáme na výsledky předběžných tržních konzultací a plánujeme uspořádat veřejnou diskusi, kde budou moci občané projednávat návrhy a připomínky k projektu fotovoltaické elektrárny,” uvedl hejtman Půta.

Kraj v současnosti také vyhlašuje další dvě soutěže formou Design&Build s termínem pro podání nabídek do 25. března 2024. Elektrárny s výkonem 150 kWp budou instalovány na Střední odborné škole v Liberci a na Střední průmyslové škole v Jablonci nad Nisou.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!