FN v Plzni podporuje Movember, od pondělka nabízí pánům testy

FN v Plzni podporuje Movember, od pondělka nabízí pánům testy
Již třetím rokem se FN Plzeň aktivně zapojila do celosvětové akce Movember, která napomáhá osvětě karcinomu prostaty.

Ředitel FN Plzeň Václav Šimánek společně s lékařem urologické kliniky Petrem Běhounkem prožijí  listopad s narůstajícím knírem a oba dodávají: „Vyzýváme širokou veřejnost, pánové, pojďte do toho s námi a podpořte  svým listopadovým knírem  myšlenku, že vlastní zdraví vám není lhostejné, že bychom si  zdraví  měli hýčkat. Oslovte další členy vaší rodiny, přátele či vašeho souseda a pojďte s námi do movembrovského týmu FN Plzeň.“    Na www.movember.com je vytvořen tým FN Plzeň, zaregistrujte se a připojte se k řediteli FN Plzeň Václavu Šimánkovi a lékaři urologické kliniky Petru Běhounkovi.  „Když si necháte narůst knír, můžete zachránit bráchu“…..  

Testy na diagnostiku rakoviny prostaty

 ·         Od 7.listopadu  2016 mají muži ve věku od 50 do 65 let možnost nechat si stanovit krevní test na diagnostiku časného karcinomu prostaty. K dispozici je pro  pacienty (při zvýšeném PSA)  test „index zdravé prostaty-PHI“, který je mnohem přesnější, než doposud používané stanovování celkového PSA.

V současné době se používá pro první záchyt karcinomů prostaty sérové stanovení PSA. Nyní se tyto možnosti podstatně rozšiřují. Ukázalo se, že jedna z volných forem PSA, [-2]proPSA, je nejvíce specifická pro rakovinu prostaty.  Využívá se u pacientů, kteří mají celkové PSA minimálně nad 2 ng/mL(dle věku nad 4ng/mL). Tento test, který je mnohem přesnější než doposud používané stanovování celkového PSA, je v současnosti  k dispozici ve FN Plzeň. Běžně tento test zatím není hrazen zdravotními pojišťovnami, v rámci Movembru bude prováděn zdarma.

 Jak postupovat?

Pro vyšetření je potřeba náběr krve se žádankou, kterou zájemce  získá v pracovní dny v době mezi 8-11.30 hodinou na příjmu imunochemické laboratoře, pav. 64 (areál bývalé vojenské nemocnice,  parkoviště vedle bufetu). S laborantkou vyplní osobní údaje a kontakt.

Odběr krve probíhá na pavilonu 54– pavilon Interního odd.přízemí vchod vlevo - odběry krve (pracovní doba PO-PÁ 7:00-12:00hod.), vše v areálu bývalé vojenské nemocnice. Odběr není nutné provádět na lačno, ale je potřeba, aby několik dní před náběrem byla prostata "v klidu" (vadí např. jízda na kole, na koni, ejakulace apod.)

Výsledek bude k dispozici na příjmu laboratoře s vyhodnocením a doporučením následné péče a je možné jej telefonicky nebo mailem konzultovat s MUDr. Radkou Fuchsovou, 377401470, fuchsovar@fnplzen.cz

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!