Dukovany získá první palivo od Westinghouse pro zvýšení energetické bezpečnosti

Dukovany získá první palivo od Westinghouse pro zvýšení energetické bezpečnosti
ČEZ oznámil, že americký dodavatel Westinghouse poprvé dodá jaderné palivo do elektrárny Dukovany na jaře. Tato změna má zvýšit energetickou nezávislost na Rusku a diverzifikovat dodavatele. Cílem je mít alespoň dva dodavatele paliva pro větší bezpečnost a stabilitu.

Energetický gigant ČEZ učinil významný krok vpřed v rámci snah o posílení energetické bezpečnosti České republiky. Společnost oznámila, že letos během jara do jaderné elektrárny Dukovany poprvé dorazí jaderné palivo od amerického dodavatele Westinghouse. Tato změna má zvýšit energetickou nezávislost na Rusku a diverzifikovat dodavatele.

„Do Dukovan už letos přivezeme první palivo od Westinghousu, které posléze začneme navážet i do Temelína. Po jarní odstávce a výsledkých zkušebních testů budeme objednávku ještě upřesňovat. Naším cílem je mít alespoň dva dodavatele paliva, abychom měli vždy možnost volby a nebyli ohroženi výkyvy produkce paliva,“ vysvětlil člen představenstva skupiny ČEZ a ředitel divize jaderné energetika Bohdan Zronek.

Aby byla energetická bezpečnost zajištěna, je nutné provést řadu testů a získat potřebné licence. To je zdlouhavý proces, který může trvat i 10 let. Momentálně probíhá v Dukovanech rozšiřování skladovacích prostor pro palivo.

Prezident společnosti Westinghouse Nuclear Fuel Tarik Choho upozornil na to, že do Dukovan dorazí nejnovější verze palivových souborů určených pro reaktory VVER-440. Tato technologie se již úspěšně osvědčila v jaderné elektrárně Rovno na Ukrajině.

Výběr amerického dodavatele ovlivnila i situace na Ukrajině v době, kdy vrcholila jednání o dodávce paliva. ČEZ se v rámci společného postupu domluvil se Slovenskem, Finskem a Maďarskem na zvolení společnosti Westinghouse.

Nové palivo z Westinghousu je testováno také v jaderné elektrárně Temelín, kam bylo v roce 2019 dovezeno šest zkušebních souborů. Během dubnové odstávky elektrárny budou pracovníci kontrolovat stav jednoho z těchto souborů.

ČEZ se zaměřil na zvýšení počtu dodavatelů paliva již na konci minulého desetiletí. V roce 2022 podepsala společnost smlouvu o dodávkách palivových souborů pro elektrárnu Temelín se společnostmi Westinghouse a francouzskou Framatome. Pro Dukovany byla smlouva s Westinghousem podepsána o rok později.

Dukovanská elektrárna vyrobila v loňském roce 14,3 TWh elektřiny, čímž překonala plánovanou hranici 14 TWh. Jaderná elektrárna Temelín zase podruhé za sebou překonala hranici 16 TWh. Společnost ČEZ pokrývá jadernými elektrárnami více než 40 procent spotřeby elektřiny v republice. Do roku 2030 chce dosáhnout toho, aby obě elektrárny v součtu vyrobily 32 TWh ročně.

Vláda České republiky se také zaměřuje na rozšíření jaderných kapacit s plánem nabídky na čtyři nové bloky místo jednoho. Americká společnost Westinghouse se ale z této soutěže odstoupila, a hraje tak pouze roli dodavatele jaderného paliva.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!