dTest: Šlehačky ve spreji: toxické látky, špatné tuky a éčka

dTest: Šlehačky ve spreji: toxické látky, špatné tuky a éčka
Časopis dTest provedl další z testů potravin, tentokrát zaměřený na šlehačky ve spreji. Provedené zkoušky prokázaly přítomnost rizikových sloučenin, které v trávicím traktu uvolňují karcinogenní látku. Ani další obsahované látky nejsou příznivé pro lidské zdraví a skutečné složení šlehaček navíc čas...

Časopis dTest provedl další z testů potravin, tentokrát zaměřený na šlehačky ve spreji. Provedené zkoušky prokázaly přítomnost rizikových sloučenin, které v trávicím traktu uvolňují karcinogenní látku. Ani další obsahované látky nejsou příznivé pro lidské zdraví a skutečné složení šlehaček navíc často neodpovídá deklaraci na obalu.

Zásadním zjištěním testu bylo odhalení přítomnosti diesterů 3-MPCD. Jedná se o látky, ze kterých se v trávicím traktu člověka uvolňuje volný 3-MPCD, což je karcinogenní sloučenina. Šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová k tomuto závažnému zjištění uvádí: "Ačkoliv zatím neexistuje přímý důkaz o negativním vlivu diesterů 3-MPCD na zdraví, v případě výskytu volné formy této látky byly rakovinotvorné účinky prokázány." Diestery 3-MPCD se přitom vyskytovaly ve dvaceti z 22 testovaných výrobků.

Složení testovaných šlehaček nepříjemně překvapilo i v dalších ohledech. Výraz šlehačka, který se dříve užíval výhradně pro šlehanou smetanu, lze nyní použít prakticky pro cokoliv, co má kýžený vzhled, barvu i chuť. Vyrábět se může například ze ztužených rostlinných tuků a olejů, škrobů, emulgátorů, odstředěného mléka a dalších látek, které si zpravidla s pojmem "šlehačka" nespojujeme.

V případě tzv. rostlinných šlehaček dochází k částečnému či úplnému nahrazení živočišných tuků ros! tlinnými. Jak se ale prokázalo, neznamená to ani v nejmenším příznivější působení na lidský organismus. Naopak, většina rostlinných šlehaček byla bohatá na nasycené mastné kyseliny, které mimo jiné přivádějí do krve "zlý" LDL cholesterol. Ida Rozová tuto informaci dále doplňuje: "Rostlinné šlehačky oproti smetanovým disponovaly i vyšším počtem použitých "éček" a ve větší míře u nich byla zjištěna přítomnost diesterů 3-MPCD."

Všeobecným nešvarem také je, že výrobci nemusí na obalech uvádět konkrétní rostlinné tuky a oleje, které byly při výrobě potraviny použity. Lze předpokládat, a výsledky testu tomu nasvědčují, že využívají levné a tedy méně kvalitní oleje, jako např. kokosový a palmový. Zmíněné oleje obsahují takřka dvakrát více nasycených mastných kyselin než vepřové sádlo. Značka Soyatoo, která láká na ingredience v biokvalitě, dokonce nezdravého kokosového oleje obsahuje 74%.

Výrobci šlehaček na obalech často slibují něco, co neplní. Měřením zjištěný obsah tuku! se rozcházel s deklarovaným, v některých případech se ani nep! otvrdil údaj o použití aroma přírodní vanilky či vanilinu. Slibované aroma postrádaly Kaufland/ Milblu, Aro, Globus, Milbona, Spray Crem, Vitala a Dorlay.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!