Děti ve 31. základní škole chrání speciální nátěr zdí likvidující viry i bakterie

Děti ve 31. základní škole chrání speciální nátěr zdí likvidující viry i bakterie
V Plzni nyní pečuje o děti zdravotníků, záchranářů, hasičů a policistů. 31. základní škola.

Jedna ze tříd, v níž se tyto děti shromažďují a tráví hodně času, byla ošetřena aplikací speciálního nanotechnologického nátěru na stěny a strop. Technologie má schopnost likvidovat nejen viry, bakterie, alergeny a plísně, ale také veškeré výpary těkavých látek z dezinfekcí a úklidových prostředků.

„Jde o český patent používaný ve zdravotnictví u nás i ve světě. Vyučující si chválí i další z efektů této technologie, a to sice likvidaci pachů. Děti tak mají nejvyšší možnou ochranu, kterou lze v současnosti na trhu získat,“ uvedla radní pro oblast školství Lucie Kantorová.

Speciální funkční fotokatalytický nátěr obsahuje krystaly oxidu titaničitého a za přísvitu UV světla likviduje nežádoucí látky. Na zdi a strop školní třídy ho aplikovala zdarma společnost NT21 (Nanotechnologie 21 s.r.o). „Tento nátěr si udrží své funkční vlastnosti až deset let. Původně byl určen pro zdravotnictví, ale například pro svou schopnost pohlcovat pachy se osvědčil i v kuchyních, školních jídelnách či ve sportovních šatnách. Je vhodný například i pro domácnosti, kde žijí děti trpící různými alergiemi,“ popsal Petr Brož ze společnosti NT21. Podle něj má tato technologie schopnost snížit za několik minut virovou a bakteriální zátěž o 70 procent. Doplnil, že na vývoji tohoto chytrého aktivního nátěru se podílel významný český nanotechnolog a vynálezce Jan Procházka, jenž mimo jiné získal za svoji činnost 28. října 2017 od prezidenta republiky medaili za zásluhy.

V 31. základní škole se pedagogové, vychovatelé i ostatní pracovníci po celý den starají o děti, jejichž rodiče vykonávají náročné povolání a v době pandemie onemocnění covid-19 pracují v první linii. V současné době do školy dochází v průměru 60 dětí denně.

Během výuky dětem v počítačové učebně asistují pedagogové, kteří jsou připraveni pomoci s učením i s nimi řešit technické problémy. Po skončení výuky se školáci věnují vypracování úkolů. Kromě oběda pro ně škola zajišťuje i dvě svačiny a pití na celý den. Vše je zdarma, náklady na stravu hradí Plzeňský kraj. Ve volném čase si mohou děti půjčit společenské hry, podívat se na filmy, věnovat rukodělné či výtvarné činnosti nebo pobývat na čerstvém vzduchu.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!